helpen | leren | inspireren | pelgrimeren

Vijf redenen om de Camino in de winter te lopen, of juist niet…

[iframe id=”https://www.youtube.com/embed//_D2lU5UAn_A?autoplay=1&loop=1″ align=”left” mode=”normal” autoplay=”no”]

Waarom zou je ervoor kiezen om in de winter te lopen van St Jean Pied de Port naar Santiago de Compostela? Hier vijf redenen om dat (wat mij betreft) WEL te doen.

Ga je het ECHT doen? Houd dan deze website in de gaten. Hierop verschijnt elk jaar een overzichtelijke (maar niet uitputtende) lijst met overnachtingsmogelijkheden die van november tot en met februari open zijn.

Deze video is niet van mij, maar geeft wel een idee wat je zou kunnen tegenkomen.

1. Je bent heerlijk alleen

De wintermaanden zijn de rustigste op de Camino. Daar waar het in de zomer best druk kan zijn, met name de laatste 100 kilometer, is dat nu wel anders. Geen last van filelopen, je kunt je echt helemaal in jezelf keren.

2. Niet over de route Napoleon

Dat scheelt je weer 400 hoogtemeters klimmen, omdat de route Napoleon afgesloten is in de winterperiode. Er kwamen te vaak wandelaars in de problemen in de bergen, ze raakten verdwaald en moesten met een helicopter gered worden of (erger) hulp kwam te laat. Het levert natuurlijk wel een stoer verhaal op als je je zonder te weten waar je aan begint in de bergen begeeft, maar slim is het niet. Over de weg via Valcarlos dus, geen gehannes met een (te) steile afdaling naar Roncesvalles.

3. Het is lekker fris

Als je niet tegen warmte kan is dat een wel zo lekker. Klimatologisch gezien is extreme warmte in dit jaargetijde namelijk uitgesloten. Hoewel het weer, net als in Nederland, overigens wel van slag kan zijn en de gemiddelde temperatuur wat hoger dan normaal.

4. Veel herbergen zijn dicht

Dan hoef je in ieder geval niet te kiezen in welke ‘leukste’ herberg je nu weer gaat slapen. Er is gewoonweg weinig te kiezen. Neem het zoals het komt, leuk of niet leuk.

5. Prachtige vergezichten

De natuur is op z’n kaalst. Geen blaadjes aan de bomen en geen bloemen in de wei. Je kunt prachtig ver kijken en als je mazzel hebt zie je niks anders dan sneeuw, sneeuw en nog eens sneeuw.

Overigens kunnen deze redenen om de Camino in de winter te doen ook juist redenen zijn om niet in de winter te gaan. Het is maar hoe je het leest en wat jouw voorkeuren zijn.