PELGRIMWIJZER

Clemens Sweerman overleden

 

Op 13 juni 2018 is Clemens Sweerman overleden. Hij werd 72 jaar. Clemens kan je kennen van zijn fietsroutegidsen. Hij was een pionier op dit gebied, met zijn Jutland route, de van Gogh route en de Limes fietsroute. Onder pelgrimsgangers is Clemens vooral (en meest) bekend van de St Jacobsfietsroute en Langs Oude Wegen en pelgrimssteden. Deze laatste gids schreef hij met Aart van Rossum, die al in 2015 overleed. Zijn gids van de St Jacobsfietsroute, van Haarlem naar Santiago, vormt voor veel pelgrims al jaren dé fietsroute naar Compostela. 

Een paar jaar terug schreef ik een Portret van een pelgrim over hem, als pelgrim van het eerste uur. Wat me opviel is dat hij wars was van de volgzaamheid die aan de dag wordt gelegd door veel gebruikers van fietsgidsen. Volgens hem zijn gidsen ‘een leidraad’ voor je route. Een gids vrijwaart de fietser niet van het vermogen om zelf na te denken en zelfredzaam te zijn. Ook had hij duidelijk moeite met mijn vraag over ‘de mooiste ervaring’. Alsof iedereen van hoogtepunt naar hoogtepunt moet willen gaan. ‘Een teken van deze tijd’, de zapcultuur. Hij had er niks mee, was heel basic en eerlijk.

Clemens heeft velen op weg geholpen met zijn duidelijk beschreven routes, over rustige wegen en langs vele bezienswaardigheden. Ik bedank hem vooral voor het fietsplezier dat hij mij en mijn gezin heeft gegeven en de vele onvergetelijke, mooie momenten. Ik wens zijn partner en maatje Wobien (die een groot aandeel heeft gehad in de totstandkoming van Clemens’ fietsgidsen) veel sterkte.    

Drukte is een kans, grijp hem!

Een belangrijke vraag die de ronde doet onder pelgrims is ‘Hoe kan ik nu het beste de drukte vermijden?’. Als deze vraag niet specifiek betrekking zou hebben op het lopen of fietsen over de Camino Frances zou ik zeggen ‘kies een andere Camino’. Echter, deze vraag is vooral actueel onder Camino-Frances-gangers. Terecht denk ik, want het kan behoorlijk druk zijn onderweg.

Kijk wat je zelf kunt doen om drukte te vermijden…

Film ‘Ich bin dann mal weg’

De inhoud van deze video is niet standaard beschikbaar.
Door te klikken op [accepteer] in de banner onderaan de pagina of op een banner (die bij elke video getoond wordt) ga je ermee akkoord dat er third party cookies kunnen worden geplaatst op jouw computer en kan je alle video's op de website bekijken .

Verfilming van het populaire boek ‘Ik ben er even niet’ van de Duitse komiek Hape Kerkeling. Het enige boek dat ik ooit, na het lezen van een paar bladzijden, in de hoek heb gegooid. De eerste druk had als ondertitel namelijk ‘Mijn voetreis naar Santiago’. Hape nam op bladzijde vijf al de bus, omdat hij moe was en het regende.

Continue reading

Wie we zijn

Pieter-Bas (1969) en Ellen (1975). Alleen, samen en met onze kinderen Fenna (2008) en Thije (2011) hebben we al vaker te voet en met de fiets de weg naar Santiago 'gedaan'. Met onze ervaring(en) in onze rugzak, helpen we graag anderen op weg. 

Contact

De Opstekker 5
8494 PA | Nes (gemeente Heerenveen) | NL

+31 (0) 6 3023 1084

pb@pelgrimwijzer.nl
pelgrimwijzer.nl