helpen | leren | inspireren | pelgrimeren

Fietsen via de Frances en de Primitivo naar Compostela

Vind je het leuk om naar Santiago te fietsen en zoek je een andere weg om daar te komen dan de Camino Francès helemaal uit te rijden? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om in Léon van de Camino Francès ‘over te stappen’ naar de Sterrenbaan. Deze volgt vanaf Fonsagrada de loop van de Camino Primitivo of varianten daarvan.

Lees het hele artikel…

Lopen over het Jabikspaad van Franeker naar Nes

[camino kort]
brengt mij in contact met de pelgrim in mij, al is het maar voor even

Zo hebben we in september 2018 samen (zonder onze kinderen) een stukje van het Jabikspaad gelopen. Na onze verhuizing naar Friesland vorig jaar tenslotte onze achtertuin. We liepen de pakweg 40 kilometer van Franeker naar Nes, waar we wonen.

Lees het hele artikel…

Espectacular! Naar het klooster van San Juan de la Pena

Het is maandagochtend en we verlaten Jaca. Gestaag klimmen we de kilometers aaneen. We hebben net twee dagen aan de rand van het zwembad van de camping van Jaca gezeten. De kinderen hebben zich vermaakt, met het water als verkoeling voor het warme weer. Een aardige Spaanse man zorgde voor spelplezier door Thije en Fenna uit te dagen om bommetjes te doen.

Lees het hele verhaal van deze dag en hoe we bij het klooster zijn gekomen…

Drukte is een kans, grijp hem!

Een belangrijke vraag die de ronde doet onder pelgrims is ‘Hoe kan ik nu het beste de drukte vermijden?’. Als deze vraag niet specifiek betrekking zou hebben op het lopen of fietsen over de Camino Frances zou ik zeggen ‘kies een andere Camino’. Echter, deze vraag is vooral actueel onder Camino-Frances-gangers. Terecht denk ik, want het kan behoorlijk druk zijn onderweg.

Kijk wat je zelf kunt doen om drukte te vermijden…