PELGRIMWIJZER

Drukte is een kans, grijp hem!

Een belangrijke vraag die de ronde doet onder pelgrims is ‘Hoe kan ik nu het beste de drukte vermijden?’. Als deze vraag niet specifiek betrekking zou hebben op het lopen of fietsen over de Camino Frances zou ik zeggen ‘kies een andere Camino’. Echter, deze vraag is vooral actueel onder Camino-Frances-gangers. Terecht denk ik, want het kan behoorlijk druk zijn onderweg.

Kijk wat je zelf kunt doen om drukte te vermijden…

Film ‘Ich bin dann mal weg’

De inhoud van deze video is niet standaard beschikbaar.
Door te klikken op [accepteer] in de banner onderaan de pagina of op een banner (die bij elke video getoond wordt) ga je ermee akkoord dat er third party cookies kunnen worden geplaatst op jouw computer en kan je alle video's op de website bekijken .

Verfilming van het populaire boek ‘Ik ben er even niet’ van de Duitse komiek Hape Kerkeling. Het enige boek dat ik ooit, na het lezen van een paar bladzijden, in de hoek heb gegooid. De eerste druk had als ondertitel namelijk ‘Mijn voetreis naar Santiago’. Hape nam op bladzijde vijf al de bus, omdat hij moe was en het regende.

Continue reading

Portret van een pelgrim – Helmut Brouwer

helmuth_portretHelmut Brouwer is geboren in 1944 en woont in Silvolde. Hij ondernam zijn eerste pelgrimstocht in 1998 alleen en te voet van St-Jean Pied de Port naar Santiago de Compostela.


Wat was de aanleiding voor je tocht? Al eerder was ik gegrepen door het verhaal van Santiago de Compostela. In 1992 heb ik samen met mijn vrouw een gedeelte van de route gereden met auto en caravan en de stad bekeken. Roncesvalles kende ik al vanaf 1976. Nooit een Pelgrim gezien trouwens, tot halverwege 1980 de eerste. Toen mijn vrouw ernstig ziek werd (borstkanker) stimuleerde ze mij om de route tijdens mijn zomervakantie te gaan lopen, waarbij de voortgang thuis gevolgd werd. Een jaar later hebben we met caravan de route nagereden om haar zoveel mogelijk mee te laten genieten. Het heeft in het onvermijdelijke aflopende proces ons beiden geholpen. Maakte je je zorgen voor vertrek? Ik had wel zorgen over de zwaarte van de tocht. Er was toentertijd veel minder over bekend dan nu. Ook vroeg ik me af of ik voldoende tijd had in verband met het werk. Wat was je belangrijkste ontdekking? Tot jezelf komen, de kameraadschap van pelgrims onderling en ook een zekere spiritualiteit. helmuth_leukWat was je mooiste ervaring? Elke dag zit vol verrassingen, buitengewone ervaringen en ontmoetingen. Dat geeft toch weer wat vertrouwen in de mensheid. Wat was onmisbaar onderweg? Dat is natuurlijk de pelgrimsuitrusting en vooral de Jacobsschelp, als teken van het ‘pelgrim zijn’. helmut_metafoor Wat heb je meegenomen in je huidige leven? Voor mij is duidelijk geworden dat de weg het doel is. Pelgrimeren is een metafoor van ons leven: ‘waarheen?’. Wat zou je anders doen? Na al de Caminos is pelgrimeren een onderdeel van mijn leven geworden met elke keer nieuwe ervaringen en prachtige ontmoetingen. Na de eerste keer heb ik me wel voorgenomen om meer tijd voor de route te nemen. Toen deed ik hem in 22 dagen. Heb je andere pelgrimstochten ondernomen? Later heb ik nogmaals de Camino Frances gedaan, de Ruta del Norte, Caminho Portugues, Via de la Plata, Camino Primitivo, Cami de Levante, Via Podiensis en Santiago –Fisterra/Muxia. Allemaal te voet. Ook ben ik met de fiets heen en terug vanaf huis naar Santiago geweest. helmuth_indruk

Lees meer over Helmut op www.pelgrim-helmut.nl

Wie we zijn

Pieter-Bas (1969) en Ellen (1975). Alleen, samen en met onze kinderen Fenna (2008) en Thije (2011) hebben we al vaker te voet en met de fiets de weg naar Santiago 'gedaan'. Met onze ervaring(en) in onze rugzak, helpen we graag anderen op weg. 

Contact

De Opstekker 5
8494 PA | Nes (gemeente Heerenveen) | NL

+31 (0) 6 3023 1084

pb@pelgrimwijzer.nl
pelgrimwijzer.nl