helpen – leren – inspireren – pelgrimeren

Boek: De wedstrijd van Schildpad en Haas

De haas en de schildpad gaan een hardloopwedstrijd aan. De haas denkt dat hij nog van alles kan doen onderweg, de schildpad loopt rustig door. Misschien kan je al raden hoe het eindigt… Een enorm leuk en mooi getekend kinderboek. Niet direct over een pelgrimstocht, maar wel een mooie metafoor voor de gedachte waar je mee op pelgrimstocht kunt gaan.

Deze gedachte heeft niet alleen te maken met de snelheid waarmee in letterlijke zin een tocht gemaakt kan worden. Een vorm van vertraging kan de pelgrim in staat stellen beter, en misschien intenser contact te maken met de omgeving waar hij of zij in zit. Het zo ‘zich onttrekken’ aan de snelheid van het ‘normale leven’ kan inzichten opleveren die bouwstenen kunnen zijn van het transformatieve van de pelgrimstocht. Hierbij is ‘snelheid’ overigens een relatief begrip. Ik hou niet van polariseren in termen van ‘langzaam is goed’ en ‘snel is niet goed’.  

Daarnaast is er nog een aspect van snelheid, de ‘snelkookpancamino’. Ik zie het steeds vaker voorbij komen: de wens alles wat een pelgrimstocht in zich zou kunnen hebben te willen meemaken in een zo kort mogelijke periode. Er is nu eenmaal niet veel tijd, maar wel de wens mee te maken wat anderen mee hebben gemaakt en vooral de wil tot transformatie. De pelgrimstocht wordt als project benaderd* inclusief de doelen die gehaald moeten worden. Men moet op z’n minst dit-en-dat gezien hebben en óók nog verlicht huiswaarts keren.

Begrijp me goed, er is geen meetlat waarlangs een pelgrimstocht gelegd kan worden. Het gaat om de gedachte. Ook een boek voor volwassenen dus. Want zou het zo werken… een pelgrimstocht op volle snelheid?

 

* Frits de Lange – Heilige Onrust blz. 55 en 56

 

Titel
De wedstrijd van de schildpad en de haas

Auteur en illustraties
Rian Vissen en Tineke Meirink

Uitgever
Books2Download

ISBN
9 789491 647130