helpen – leren – inspireren – pelgrimeren

Camino Catalan

De Camino Catalan dankt zijn naam aan de geografie. Hij begint namelijk in Catalonië en brengt de pelgrim naar de Rioja. Van daar kunnen pelgrims andere routes kunnen volgen naar Santiago de Compostela. De route kent twee varianten:

  1. Via Huesca en San Juan de la Pena. Sluit in Santa Cilia de Jaca aan op de Camino Aragones.
  2. Via Zaragoza. Sluit in Logrono aan op de Camino Frances. Vanaf Pina de Ebro heet deze de Camino Jacobeo de Ebro.

Deze camino heet in het Catalaans de Cami de Sant Jaume. Sant Jaume is Sint Jacobus.

Schematische kaart van de Camino Catalan en de ligging ten opzichte van de Camino de Ebro

Over de Camino Catalan

In 1992 is Montserrat benoemd tot officieus startpunt van de Camino Catalan. Maar je kun al eerder aan je camino beginnen:

  1. In El Port de la Selva aan de Costa Brava of in La  Jonquera bij de Franse grens. Dan ga je via via Figueras en Girona naar Montserrat.
  2. In Barcelona en vanuit daar naar Montserrat gaan.

In het klooster van Montserrat vindt je de Maagd van Montserrat (Mare de Déu de Montserrat in het Catelaans, meer populair La Moraneta). Een beeld van de Zwarte Madonna met kind. Zij is de beschermheilige van Catalonië. De naam van de berg Montserrat is afgeleid van de Catalaanse woorden mont (berg) en serrat (gezaagd). De letterlijke naam van de berg is daarmee ‘gezaagde berg’.

Camino Ignaciano – Ignatian Way

De Camino Catalan is niet te verwarren met de Camino Ignaciano. De Camino Ignaciano volgt weliswaar grotendeels de route van de Camino Catalan, maar loopt van west naar oost. De Camino Ignaciano is de pelgrimsroute die Ignatius van Loyola in 1522 maakte, van zijn woonplaats Loyola in Baskenland naar Montserrat en Manresa in Catalonie.  

Ignacio de Loyola was van oorsprong een edelman die vocht in het Spaanse leger. Toen hij daar gewond raakte tijdens de slag om Pamplona, kwam hij tijdens zijn ziekbed tot inkeer en las hij veel over religie en geloof. Omdat hij als soldaat niet meer voor de volle 100% kon functioneren besloot hij vanuit zijn woonplaats Loyola een voettocht te ondernemen richting Barcelona, om van daaruit verder te reizen richting Jeruzalem. Daarbij ging hij -geheel volgens de manier waarop hij ook zijn jeugd doorbracht- tegen de stroom in, want in die tijd waren er al vele pelgrims die juist vanuit Barcelona (Montserrat) richting Santiago de Compostela liepen. 

Typering van de route

Via San Juan de la Pena
Deze camino begint en eindigt met bergen. Je begint in de bergen van Montserrat. Voorbij Huesca kom je in de Sierra de Loarre met adembenemende uitzichten. Je loopt of fietst over voetpaden en brede landbouwwegen. Soms lange stukken door landbouwgrond met erg weinig schaduw. De route is erg rustig en je komt heel weinig pelgrims tegen. Uitstekend geschikt voor hen die rust zoeken en een bezoek brengen aan het niet zo toeristische binnenland van Spanje. Verdwalen kan bijna niet door recent aangebrachte markeringen in combinatie met een goede routegids. De route is over het algemeen goed te fietsen, maar bij tijd en wijle moeilijk en in de Sierra de Loarre is eigenlijk niet te fietsen.  

Een indruk in beelden

[iframe id=”https://www.youtube.com/embed//PCeyramwZj0?autoplay=1&loop=1″ align=”center” mode=”normal” autoplay=”no”]

Beeldverslag van een pelgrim, van het stuk tussen Montserrat en Zaragoza.

Het klimaat

Mediterraan klimaat van de kust tot de bergen rond Montserrat. Bergklimaat rond de bergen, van Montserrat tot Igualada en voorbij Loarre (de Sierra de Loarre). Vraag locals na voor de weerberichten en adviezen. Zeker bij Loarre, omdat daar weinig beschutting is in de bergen. Verder Spaans continentaal klimaat, vergelijkbaar met dat tussen Burgos en Astorga. In de zomermaanden kan het erg heet zijn en er zijn lange stukken van de route die geen schaduw kennen.

Routebeschrijvingen -gidsen

Reisverslagen

Andere websites