helpen – leren – inspireren – pelgrimeren

Camino de Invierno

... respect te betuigen aan iets of iemand, het verkrijgen van inspiratie, tot bezinning te komen...

Door de Camino de Invierno vermijden pelgrims al sinds jaar en dag de bergen van O’Cebreiro. Bergen die in de winter vaak onbegaanbaar waren door sneeuw of  overstromingen van de rivieren in de Valcárcel vallei. De route heeft daar ook zijn naam aan te danken. Letterlijk betekent het: ‘route van de winter’.

Over de Camino de Invierno

De Camino de Invierno verlaat de Camino Francès in Ponferrada. De route is 215 kilometer lang en loopt langs de boorden van de rivier de Boeza en door het stroomgebied van de Rio Sil, via de Monforte de Lemos en Chantada naar Lalin. Vlak na Lalin sluit de route, in A Laxe, aan op de Camino Sanabres.

caminodeinvierno

Afbeelding van www.caminodeinvierno.com

 

Te voet

Dankzij de inspanningen van de verenigingen is de wandelroute bewegwijzerd met de bekende gele pijlen. 

Er zijn twee verenigingen die zich bezig houden met de ontwikkeling van de Camino de Invierno:

Beschikbaar kaartmateriaal en routebeschrijvingen van de Camino de Invierno zijn beperkt, maar er komt steeds meer beschikbaar.

  • Op www.caminodeinvierno.com de website staat een overzichtskaart met de plaatsnamen waar de route doorheen gaat. Verder lijken ze zich voor de details alleen bezig te houden met de route in de provincie Lugo (van Quiroga tot Chantada). Exacte routebeschrijvingen ontbreken.
  • Op www.caminodeinvierno.es staan etappeschema’s met voorzieningen. Routebeschrijvingen ontbreken.

Met de fiets

Over een specifieke fietsroute is geen informatie beschikbaar. De wandelroute zelf is alleen te fietsen voor mountainbikes met heel weinig bagage. Het terrein is zeer heuvelachtig tot bergachtig. De wegen om op te fietsen zijn soms druk, maar prima te fietsen. Als je wilt fietsen kan je het best:

  • Bovenstaande informatie gebruiken als globale richtlijn.
  • Dit aanvullen met zo gedetailleerd mogelijke, recente kaarten van het gebied. Bijvoorbeeld de wegenkaart van Michelin met een schaal van 1:350.000. Heel erg veel (recente) gedetailleerde kaarten van dit gebied zijn er niet (als je geen stafkaarten wilt).
  • Je eigen route bepalen op basis van bovenstaande twee.

Een indruk in beelden

De inhoud van deze video is niet standaard beschikbaar.
Door te klikken op [accepteer] in de banner onderaan de pagina of op een banner (die bij elke video getoond wordt) ga je ermee akkoord dat er third party cookies kunnen worden geplaatst op jouw computer en kan je alle video's op de website bekijken .

De inhoud van deze video is niet standaard beschikbaar.
Door te klikken op [accepteer] in de banner onderaan de pagina of op een banner (die bij elke video getoond wordt) ga je ermee akkoord dat er third party cookies kunnen worden geplaatst op jouw computer en kan je alle video's op de website bekijken .

Om rekening mee te houden

  • Onderweg zijn er enkele albergues (voor weinig) en voldoende (vaak iets duurdere) overnachtingsplekken, zoals hostals en casa rurales. Campings zijn er niet of nauwelijks.
  • De Camino de Invierno is voor de meer avontuurlijke pelgrim, te voet of met de fiets, zeer geschikt. Hou er rekening mee dat je weinig andere pelgrims tegen zult komen.
  • De lokale bevolking is prima op de hoogte van het bestaan en de ligging van de Camino de Invierno.
  • Bij de Informacion Turistica (VVV) van Ponferrada hebben ze een brochure van het deel van de route dat door de regio Bierzo gaat, tot Puente de Domingo Florez (35km). In deze brochure is alleen een schematisch kaartje opgenomen, met een overzicht van voorzieningen en een hoogteprofiel.

Screen Shot 2014-11-10 at 14.31.04Routegidsen

 

Vervolg

In Lalin kan je aansluiten op de Camino Sanabres naar Santiago de Compostela.

Meer informatie

http://www.mundicamino.com/rutas.cfm?id=66

Reisverslagen

Laurie Reynolds heeft een blog bijgehouden van haar tocht op de Camino de Invierno in 2011.

Wie we zijn

Pieter-Bas (1969) en Ellen (1975). Alleen, samen en met onze kinderen Fenna (2008) en Thije (2011) hebben we al vaker te voet en met de fiets de weg naar Santiago 'gedaan'. Met onze ervaring(en) in onze rugzak, helpen we graag anderen op weg. Met Pelgrimwijzer willen we nieuwe pelgrims laten zien wat pelgrimeren kan inhouden en op een eenvoudige manier op weg helpen. Met informatie, onze ervaringen en artikelen uit onze webwinkel Pelgrimsdingen.

Contact

De Opstekker 5
8494 PA | Nes (gemeente Heerenveen) | NL

+31 (0) 6 3023 1084

pb@pelgrimwijzer.nl
pelgrimwijzer.nl

Copyright © 2019 Pelgrimwijzer