helpen – leren – inspireren – pelgrimeren

Camino Frances

camino_francesDe Camino Frances loopt van St-Jean-Pied-de-Port in Frankrijk naar Santiago de Compostela en is voor pelgrims die niet van het Iberisch Schiereiland komen de meest gebruikte en bekendste route. De Camnino Frances voert langs bekende Spaanse pelgrimsplaatsen als Pamplona, Puente la Reina, Leon, Burgos en Cruz de Ferro naar Santiago de Compostela.

Te voet
Voor wandelaars is de Camino Frances circa 850 kilometer lang. Als je gaat lopen heb je eigenlijk geen routegids nodig. De route is namelijk prima gemarkeerd met de voor pelgrimsroutes in Spanje gebruikte gele pijlen en (gestileerde) afbeeldingen van Jacobsschelpen. Je zult wel een gidsje nodig hebben om te weten welke voorzieningen je onderweg kunt tegenkomen en wat de tussenliggende afstanden zijn. Zo weet je altijd hoeveel kilometer het lopen is naar een volgende herberg en in welke plaatsjes er winkels zijn, een café is of waar je kunt pinnen.

Met de fiets
De route die door Nederlandse fietsers het meest wordt gebruikt is de Jacobsroute ‘van Haarlem naar Santiago’ deel 3 van Clemens Sweerman. Deze route is ongeveer 950 kilometer lang en volgt veelal niet de wandelroute van de `Camino Frances maar doet wel de meeste plaatsen aan waar de wandelroute ook doorheen gaat. Dat de wandelroute niet wordt gevolgd komt simpelweg doordat deze wandelroute vaak niet te fietsen is vanwege het moeilijke terrein.

Er zijn overigens wel mensen die de wandelroute fietsen, meestal Spanjaarden op mountainbikes. Blijkbaar hebben ze geen specifieke in het Spaans beschreven fietsroute of willen ze gewoon per se de ‘originele’ route fietsen. Dat leidt er soms toe dat je als wandelaar op het wandelpad op de hielen wordt gezeten door een mountainbiker, terwijl de wandelroute een (1) meter naast een asfaltweg loopt.

Als je de route gaat fietsen heb je wel een routegids nodig. Het meest handig is om ook een gidsje mee te nemen waarin de actuele status van de voorzieningen is opgenomen. Als in dat gidsje ook een globaal overzicht staat van de wandelroute dan weet je ook precies wanneer je de wandelroute kruist.

Overnachten
Langs de wandelroute zijn erg veel overnachtingsmogelijkheden. Dat kunnen pelgrimsherbergen (albergues, refugios) van de gemeente, stad, staat of regio, priveherbergen (albergue privado), hostals (eenvoudig hotel), hotels en campings zijn. De afstand tussen die overnachtingsmogelijkheden is altijd ‘te lopen’ en dus zeker ‘te fietsen’. Overigens zegt de hoeveelheid overnachtingsmogelijkheden niets over de beschikbaarheid van een slaapplek. Het kan namelijk zo druk zijn dat je stevig op zoek moet.

De prijzen van een slaapplaats variëren van bijna gratis (verzoek om een gift) of een paar euro tot een (ook voor Nederlandse begrippen) normale prijs voor een hotelovernachting.

Tips

  • Probeer de periode dat Spanjaarden met vakantie gaan te vermijden. De Camino is populair onder Spanjaarden en dat zorgt in vakantieperioden voor extra drukte. Zeker de laatste 100 kilometer tot Santiago zijn dan extra druk. Als je kunt aantonen dat je die laatste 100 kilometer te voet hebt afgelegd krijg je al een Compostelaat.
  • Er wordt gezegd dat fietsers pas een plek in de herberg krijgen als alle wandelaars binnen zijn. Deze ongeschreven regel geldt zeker niet voor alle herbergen. Het is natuurlijk wel zo dat het voor fietsers makkelijk is om nog een paar kilometer extra te fietsen naar een volgende herberg.
  • Er is langs de route niet heel erg veel kampeergelegenheid. Soms is er een camping en soms kan je in de tuin van een herberg je tent opzetten, maar de tussenafstanden kunnen groot zijn. Als je met de fiets bent kan het zin hebben een tent mee te nemen, zeker ook omdat het gewicht een wat kleinere rol speelt. Voor wandelaars heeft een tent meenemen niet zo veel zin.

Routegidsen

  • Jacobsroute ‘van Haarlem naar Santiago’ deel 3, Clemens Sweerman
  • Michelin gids 160
  • ANWB wandelgids
  • Paco Nadal

Vervolg
De Camino Frances eindigt in Santiago de Compostela. Dat is natuurlijk het eind van de route, zou je denken. Maar je kunt verder lopen of fietsen bijvoorbeeld naar Kaap Finisterre (Cabo Fisterra in het Galicisch) via de Camino Finisterre.

De naam Finisterre is afgeleid van het Latijnse Finis Terrae, het einde van de wereld. Volgens de overlevering kreeg de kaap deze naam toebedeeld door de Romeinen die dachten dat de westelijke wereld tot aan het einde van dit schiereiland reikte en niet verder.

Kaap Finisterre is het werkelijke eindpunt van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Op de Kaap staat de laatste routemarkering met de aanduiding 0,0 km. Menige pelgrim verbrandt op deze rotspunt – als einde van zijn of haar lange tocht – al zijn kleren of laat zijn of haar schoenen achter.