helpen – leren – inspireren – pelgrimeren

Jacobsroute auteur Clemens Sweerman overleden

 

Op 13 juni 2018 is Clemens Sweerman overleden. Hij werd 72 jaar. Clemens kan je kennen van zijn fietsroutegidsen. Hij was een pionier op dit gebied, met zijn Jutland route, de van Gogh route en de Limes fietsroute. Onder pelgrimsgangers is Clemens vooral (en meest) bekend van de St Jacobsfietsroute en Langs Oude Wegen en pelgrimssteden. Deze laatste gids schreef hij met Aart van Rossum, die al in 2015 overleed. Zijn gids van de St Jacobsfietsroute, van Haarlem naar Santiago, vormt voor veel pelgrims al jaren dé fietsroute naar Compostela. 

Een paar jaar terug schreef ik een Portret van een pelgrim over hem, als pelgrim van het eerste uur. Wat me opviel is dat hij wars was van de volgzaamheid die aan de dag wordt gelegd door veel gebruikers van fietsgidsen. Volgens hem zijn gidsen ‘een leidraad’ voor je route. Een gids vrijwaart de fietser niet van het vermogen om zelf na te denken en zelfredzaam te zijn. Ook had hij duidelijk moeite met mijn vraag over ‘de mooiste ervaring’. Alsof iedereen van hoogtepunt naar hoogtepunt moet willen gaan. ‘Een teken van deze tijd’, de zapcultuur. Hij had er niks mee, was heel basic en eerlijk.

Clemens heeft velen op weg geholpen met zijn duidelijk beschreven routes, over rustige wegen en langs vele bezienswaardigheden. Ik bedank hem vooral voor het fietsplezier dat hij mij en mijn gezin heeft gegeven en de vele onvergetelijke, mooie momenten. Ik wens zijn partner en maatje Wobien (die een groot aandeel heeft gehad in de totstandkoming van Clemens’ fietsgidsen) veel sterkte.