helpen | leren | inspireren | pelgrimeren

Drukte is een kans, grijp hem!

Een belangrijke vraag die de ronde doet onder pelgrims is ‘Hoe kan ik nu het beste de drukte vermijden?’. Als deze vraag niet specifiek betrekking zou hebben op het lopen of fietsen over de Camino Frances zou ik zeggen ‘kies een andere Camino’. Echter, deze vraag is vooral actueel onder Camino-Frances-gangers. Terecht denk ik, want het kan behoorlijk druk zijn onderweg.

Graag wil ik die (vermeende) drukte nader duiden. Drukte is volgens mij namelijk slechts een momentopname en bovendien een subjectief begrip. Het subjectieve zit hem in ‘het ervaren van drukte’. Sommigen al spreken van een file als er zes auto’s voor een stoplicht staan,voor anderen zal er pas sprake zijn van een file als er een rij van zes kilometer staat.

Daarnaast is drukte altijd een momentopname. Ik heb er wat van gezien toen ik van Santiago naar St-Jean-Pied-de-Port fietste (in juli van heilig jaar 2010). Juist tegengesteld aan wat iedereen doet ben ik pelgrims in golven tegengekomen. Op het ene moment was het heel rustig en was er geen pelgrim te bekennen, het volgende moment kwam ik er juist heel erg veel tegen. Daar waar jij loopt kunnen er dus best weinig pelgrims zijn. Tegelijk kan er een paar dagen voor je of achter je een golf lopen of fietsen.

Dus? Als je ‘drukte’ wilt vermijden, kun je het volgende doen:

  • Zorg ervoor dat je niet te snel drukte ervaart. Als jij al in de stress schiet van twee mensen voor je in de rij voor de kassa, dan krijg je het zwaar.
  • Ga in een periode dat je de minste Spanjaarden zou verwachten. Dat is met Pasen, Pinksteren en in de grote vakantie. Daarnaast oefent de naamdag van Jacobus op 25 juli ook een grote aantrekkingskracht uit.
  • Gedraag je anders dan anderen en overnacht niet in plaatsen die in de meest gebruikte routeboekjes staan. De mens is een kuddedier en maakt het zich liefst zo gemakkelijk mogelijk. Lopen of fietsen met een boekje dus, waar netjes etappes in aangegeven staan. Als je die etappes precies volgt, ben je zeker niet de enige. Als er overigens te veel pelgrims zijn die dit zo doen dan gaat deze vlieger niet op.

Waar je niks aan kunt doen is het hebben van geluk. Je moet er namelijk voor zorgen dat niet net op de dag als jij begint er vijf bussen met schoolkinderen worden afgezet, die aan hun camino beginnen.

Minimaliseer ‘de kans’ op drukte en ga anders om met drukte die je ervaart. Drukte zelf kan je niet vermijden.

Veel succes, en vooral plezier!