PELGRIMWIJZER

Vier keer Compostela

een

Pieter-Bas is 27 als hij onbetaald verlof neemt, zijn huis onderverhuurt en zijn rugzak op doet. In drie maanden loopt hij met een kaart in de hand naar Spanje. In september 1997 bewijst hij vooral aan zichzelf dat vele kleine stapjes kunnen leiden tot iets groots, als hij aankomt op het plein voor de kathedraal in Santiago de Compostela. Voor het eerst, en alleen.

twee

Het jaar nadat Ellen en Pieter-Bas elkaar leren kennen lopen ze (in 2006) samen de eerste helft van de Via de la Plata. Ze delen de passie voor het maken van langere trektochten en het pelgrimeren naar Santiago. In 2007 maken ze af waar ze aan begonnen waren en staan samen voor de kathedraal in Santiago. Daarna lopen ze nog door naar Finisterre.
 

drie

In 2008 wordt Fenna geboren. Het lijkt erop dat het maken van lange trektochten even in de ijskast gaat. Het ligt niet voor de hand om op pad te gaan met hun kleine. Toch blijft het kriebelen en wordt in 2009 het plan gemaakt om met z’n drieen een lange (dit keer) fietstocht te maken. Ze besluiten dit te gaan doen tot het tegendeel bewezen is. In 2010 fietsen ze in vijf maanden ruim 6000 kilometer, van huis naar Santiago de Compostela en weer terug. 
 

vier

Na de geboorte van Thije in 2011 zoeken ze het dichter bij huis, nog steeds op de fiets. Rondje IJsselmeer, de Elfstedentocht, de Vennbahn en nog een paar andere kleine tochten. Met de fietsen en spullen naar het buitenland trekt niet zo, een op het oog ingewikkelde logistieke (en soms dure) operatie.
Toch winnen de plannen het van de beren op de weg. In 2015 pakken ze het pelgrimeren op de fiets weer op. Ze fietsen in Frankrijk, van Le Puy en Velay naar Lourdes. Samen met de kinderen in het spoor van vroeger pelgrims, Fenna op de tandem bij Ellen en Thije op de aanhangfiets achter Pieter-Bas. Een inspirerende en ook soms vermoeiende tocht. Ze hebben er (weer) veel van geleerd zeg maar…