helpen – leren – inspireren – pelgrimeren

Fietsen naar Compostela en terug

Van idee tot uitvoering

Iedereen heeft wel eens een idee, een mooie droom. Een verre reis maken, een sabbatical nemen, even weg uit het leven van alledag om iets totaal anders te doen. Zo ook wij! Maar hoe kom je van je idee tot uitvoering? En hoe voorkom je dat je onderweg naar het waarmaken van je mooie droom struikelt over alle beren die je op de weg ziet en het maar een droom laat?

Zoals velen hebben ook wij in ons leven een aantal ‘zekerheden’, waarvan ook wij in eerste instantie dachten dat daaraan niet te tornen valt. Toen wij vader en moeder van Fenna werden, hadden we ons er min of meer bij neergelegd dat we de komende 10 jaar niet aan een wandeltrektocht hoefden te denken. Visioenen van jaarlijkse verblijven in ‘all inclusive resorts’ trokken aan ons geestesoog voorbij. Dat is voor je kleintje toch het leukst, zegt men. Ook hebben we natuurlijk onze werkgevers die op ons rekenen, heeft Fenna een mooi plekje op de crèche waar het hartstikke goed gaat, moeten we toch inkomen verdienen om onze hypotheek te kunnen betalen. En dan hebben we ook nog twee lieve katten die we natuurlijk niet zomaar achter kunnen laten.

Genoeg beren op de weg

Maar eenmaal besmet met het pelgrimvirus, kom je er nooit meer vanaf. Het begon dus toch weer te kriebelen… In de auto, op de terugweg van een lekker weekendje weg, zei Pieter-Bas ineens tegen me: ‘Goh, lijkt het je niet leuk om naar Santiago de Compostela te gaan fietsen?’ Dat bleek het startpunt van onze droom. Deze is uitgebreid met de wens om zoveel mogelijk geld bij elkaar te fietsen voor ons goede doel: de Stichting MS Anders.

Alles is mogelijk totdat het tegendeel bewezen wordt

We hebben veel gesproken over onze ideeën, mogelijke bezwaren en oplossingen. Alle onderdelen van de droom zijn de revue gepasseerd. We hebben net zolang gevijld en geslepen tot ons beeld een scherpe film is geworden, waarin wij met zijn drietjes werkelijk onderweg zouden zijn, het leven van onze droom!

Gaandeweg is gebleken dat alle beren op de weg met de juiste voorbereiding en aanpak ruimte maken voor onze droom. Onze werkgevers steunden ons dubbel door ons een periode van vier en een halve maand vrij te gunnen en daarnaast onze actie te sponsoren. De eigenaresse van de crèche van Fenna heeft met ons meegedacht, waarmee we een grotere kans hadden dat Fenna na onze terugkeer weer op dezelfde dagen kon worden opgevangen. We hebben fanatiek gespaard om ons project financieel mogelijk te maken, aangezien we de tocht helemaal zelf zouden betalen en ons daarvoor niet wilden laten sponsoren. Al het sponsorgeld moest immers ten goede komen aan het onderzoek van dr. Chesik. En voor onze lieve katten hebben we een fijn logeeradres kunnen regelen.

Daarmee heeft niets meer in de weg gestaan onze lange fietstocht te ondernemen! Wauw, wat een heerlijk gevoel is was het om bezig te zijn met het tot leven wekken van zo’n mooie droom!

De ‘moraal’ van dit verhaal?

Als je een droom hebt, een droom waar je van binnen helemaal warm en blij en energiek wordt, wacht dan alsjeblieft niet tot je een keer tijd over hebt, gepensioneerd bent, je kinderen het huis uit zijn en meer van dat soort excuses om je droom in een vergeethoekje van je geest te leggen. Je zou het voor de grap ook eens moeten proberen… Je zult er versteld van staan wat er vervolgens allemaal met jou en met je omgeving gebeurt!