helpen – leren – inspireren – pelgrimeren

Fietsroutes

Voor een overzicht van beschreven fietsroutes van Nederland naar Santiago de Compostela verwijst Pelgrimwijzer naar Santiagoroutes. Op deze website staat een prachtige interactieve kaart met fietsroutes die je, als je ze aan elkaar knoopt, uiteindelijk in Santiago brengen. Fietsen naar Santiago de Compostela?

fietsen naar Santiago de Compostela

Via beschreven routes

Het op Santiagoroutes opgenomen overzicht van de fietsroutes die naar Santiago leiden begint in Noord Nederland met het Jabikspaad (Sint-Jacobiparochie) en het Jacobspad (Uithuizen) die beiden in Hasselt aansluiten op LF9a en LF3a.

LF9a leidt naar Den Bosch, waar deze aansluit op de Jacobsroute ‘van Haarlem naar Santiago’ van Clemens Sweerman.

LF3a leidt naar Maastricht, waar aangesloten kan worden op ‘Langs Oude Wegen en pelgrimssteden’ van Aart van Rossum en Clemens Sweerman.

 De Jacobsroute bestaat uit drie delen en is ook deels terug beschreven:

Langs Oude wegen en Pelgrimssteden bestaat uit twee delen:

 • Deel 1 – Maastricht/Aken – Nevers (700km)
 • Deel 2 – Nevers – Oloron/St-Jean-Pied-de-Port (600km)
 • Vanaf de Pyreneeën kan aangesloten worden op deel 3 van de Jacobsroute.

 

Andere fietsroutes

Daarnaast kan je natuurlijk ook een andere beschreven fietsroute volgen, die je in de richting van Santiago voert:

 • Onbegrensd fietsen van Amsterdam naar Barcelona
  Komt niet al te ver uit de buurt van Vezelay en loopt dan via Cluny en Le Puy naar Zuid Frankrijk. Ook voor diegenen die via Arles willen fietsen.
 • Groene weg naar de Middellandse zee
  Vanuit Maastricht naar de Middellandse Zee. Ook voor diegenen die via Arles willen fietsen.
 • Onbegrensd fietsen naar Parijs
  Vanuit Eindhoven en Maastricht, via Dinant naar Parijs. Daar kan je aansluiten op de Jacobsroute-variant die via Parijs loopt.
 • Van Gogh route
  Vanuit Eindhoven naar Parijs. In Nederland wel even opletten, de route voert je eerst naar Amsterdam. In Parijs kan je aansluiten op de Jacobsroute-variant die via Parijs loopt.
 • Via Arles
  Als vanuit Arles gaat fietsen zul je even zelf wat routes aan elkaar moeten knopen. Bijvoorbeeld een klein stukje van de route langs het Canal du Midi of Van Amsterdam naar Barcelona en de KatharenBaskenroute om zo bij Oloron aan te sluiten op Langs Oude Wegen naar St-Jean-Pied-de-Port of de Jacobsroute naar Puente la Reina.
 • Camino del Norte
  Fietsen over deze route is wel mogelijk, maar wordt veelal afgeraden. De route voert aan het begin door veel drukke steden, is erg geaccidenteerd en bevat veel tunnels. Je moet er van houden.