helpen | leren | inspireren | pelgrimeren

Fietsen via de Frances en de Primitivo naar Compostela

Vind je het leuk om naar Santiago te fietsen en zoek je een andere weg om daar te komen dan de Camino Francès helemaal uit te rijden? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om in Léon van de Camino Francès ‘over te stappen’ naar de Sterrenbaan. Deze volgt vanaf Fonsagrada de loop van de Camino Primitivo of varianten daarvan.

Je kunt verschillende redenen hebben om zoiets te doen: de (te verwachten) drukte op het laatste deel van de Camino Francès, je hebt de Camino Francès al een keer gedaan, je wilt wat meer avontuur of misschien nog wel een andere reden. 

Tussen Léon (op de Camino Francès) en La Magdalena (op de Sterrenbaan, ook de Camino Antigua genoemd) zitten volgens Google ongeveer 35 fietskilometers. Deze Sterrenbaan staat beschreven in de fietsgids Jacobsroute deel 3 van Clemens Sweerman. Clemens beschrijft deze route als ‘terugweg’, van Santiago naar Frankrijk. Let er wel op dat je door de Picos d’Europa fietst, redelijk bergachtig dus. Kijk ook even goed welke weg je neemt, een N-weg lijkt me niet lekker fietsen vanwege drukte.

Vanaf Fonsagrada zit je dan (of loop je goeddeels evenwijdig aan) de Camino Primitivo of varianten daarvan. Je gaat in ieder geval via Lugo en Sobrado dos Monxes. Je sluit niet later weer aan op de Francès. Mogelijk zit er wel wat verschil met de Primitivo (afhankelijk van welke gids je gebruikt), omdat de wandel- en fietsroute op punten zullen afwijken. Je moet overigens de route (uit Jacobsroute deel 3) wel in de tegengestelde richting dan beschreven fietsen.

Voor fietsers die van avontuur houden is dat vast wel te doen…

 

Te koop bij Pelgrimsdingen 

gids jacobsroute deel 3