helpen | leren | inspireren | pelgrimeren

Brede banden fietsen niet per sé zwaarder, soms zelfs lichter

2015-santos-TM2.9-GrootHet is te eenvoudig om zomaar te veronderstellen dat een brede fietsband een grotere rolweerstand heeft dan een smalle band zoals deze op bijvoorbeeld een racefiets zit. Vakantiefietsen met een brede band kunnen sterk in het voordeel zijn als het aankomt op rolweerstand en comfort. Op slecht wegdek is de rolweerstand van de dikke band lager en de dikke band werkt als vering.

Lees het hele artikel…

Minder bagage mee op de fiets?

bepakte fiets

Er is geen betere (of andere) manier om erachter te komen wat je mee moet nemen dan door het gewoon te ervaren. Maak een keer een proeftocht van een paar dagen. Dat wat je niet gebruikt laat je vervolgens weg, behalve die dingen die je meeneemt als een soort verzekering. Zoals reparatiemateriaal en je regenpak. Die gebruik je alleen als ‘de nood aan de man’ is, maar neem je wel altijd mee.

Lees het hele artikel…

Klimmen en de strijd tegen de kilo’s

kg

Het gemak waarmee je bergop klimt met de fiets is een combinatie van de factoren gewicht en conditie. Wielrenners zijn veelvuldig bezig met de strijd tegen de kilo’s en het maximale vermogen dat ze kunnen leveren. Ook stof tot nadenken voor vakantiefietsers. Misschien niet meer dan ‘stof tot nadenken’, omdat besparingen relatief gezien weinig opleveren.

Lees het hele artikel…