helpen – leren – inspireren – pelgrimeren

Gelezen: ‘Wat beweegt je?’ – Portretten van fietsreizigers

 

Ter gelegenheid van haar 10-jarig bestaan heeft De Vakantiefietser een mooi boek uitgegeven: ‘Wat beweegt je’. Geschreven door fietsmonteur-in-ruste Gaele Strootman, die daarmee een van zijn dromen heeft waargemaakt. Wat blijkt, Gaele is niet alleen handig met fietsen, maar ook met mensen.

In het boek 17 portretten van fietsreizigers. Wat ze gemeen hebben is dat ze een passie hebben voor het reizen per fiets en dat ze ooit bij De Vakantiefietser hun fiets hebben gekocht.

Aan de koffietafel

Schrijver Gaele is voor het boek in gesprek gegaan en dat is ook wat er gebeurt als je het boek leest. Het lijkt alsof je zelf in gesprek gaat met de geïnterviewden. Naast dat het boek van koffietafelformaat is leest het ook alsof je zelf aan de koffietafel zit, thuis bij de gepassioneerde fietsers. Helemaal in de geest van De Vakantiefietser overigens, waar deze tafel een prominente plaats heeft in de winkel en de ongedwongen sfeer creëert waarin verhalen loskomen.

Passie vangen

‘Passie laat zich niet makkelijk vangen’, al denk ik dat Gaele behoorlijk in de buurt komt. De combinatie van woord, beeld en mooi geschoten portretfoto’s van Dennis Koomen maakt dat je als lezer geraakt wordt, ook als je niet van fietsen houdt. Hierin ben ik niet geheel objectief trouwens. Ik hou van fietsen, ken een paar van de fietsers en (niet in het minst) sta er zelf ook in. Maar toch, als alleen al fietsend Nederland wordt geraakt door dit boek…

De mens achter de fietser

Het kan niet anders dan dat je mee op reis gaat als je de verhalen leest. Op reis in de gedachtenwereld van de geportretteerde of gewoon mee op de fiets. Het ene verhaal gaat meer over het fietsen op zich, het volgende meer om beweegredenen en andere meer over …. Wat je krijgt is een mooi beeld van de mens achter de fietser of zo je wilt, de fietser achter de mens. Ook fietsreizigers blijken namelijk alledaagse mensen, met alle eigenaardigheden die alledaagse mensen ook hebben.

(on)Geluk

Dat fietsen niet altijd rozengeur en maneschijn is laten sommige verhalen ook zien. De scheidslijn tussen geluk en ongeluk en gemak en ongemak is dun, zo zie je aan het verhaal van Marcel. Hij wordt tijdens zijn reis door Amerika aangereden en ziet zijn droom abrupt eindigen. Maar zelfs hij vindt dat je niet moet kijken naar dingen die niet zijn gedaan, maar juist naar hetgeen wel is gedaan. Al is zijn droom wel aan diggelen. Een positieve en relativerende kijk die in meer verhalen terug te lezen is.

In beweging

Niet minder mooi dan het boek zelf is het gebaar dat Eric Schuijt van De Vakantiefietser met dit boek maakt. Iedereen die de afgelopen 10 jaar een fiets heeft gekocht in de winkel krijgt dit boek cadeau. Best een kostbaar cadeau, waarmee Eric zijn dankbaarheid toont aan zijn klanten.

Dat is ook precies wat De Vakantiefietser uniek maakt. Naast dat het ‘gewoon’ een bedrijf met winstoogmerk is, is het een concept dat draait om het ‘op weg helpen’ van fietsreizigers met een droom. Gebaseerd op elkaar iets gunnen, respect en loyaliteit. Dat werkt wederzijds…

Met dit mooie boek van Geale slingert De Vakantiefietser het fietsvliegwiel in zijn klantenkring (en bij Gaele) nog maar weer eens aan. Ook het boek zelf brengt mensen in beweging…