helpen – leren – inspireren – pelgrimeren

Gelezen: ‘I’ll push you’ – over twee vrienden, een rolstoel en hun weg naar Compostela

Mocht je in een dipje zitten en je afvragen of je het wel allemaal gaat redden in je eentje op de Camino of andere pelgrimstocht, dan heb je aan dit boek een goeie. 

Dit boek gaat een beetje over de Camino, maar meer over vriendschap, doorzettingsvermogen en samenwerking. Niet alleen de vriendschap tussen Justin (in de rolstoel) en Patrick (de duwer), die in eerste instantie geholpen worden door vriend Ted. Maar als Ted na 10 dagen naar huis moet sluiten anderen zich bij Justin en Patrick aan. Zij hebben deze hulp hard nodig, want met z’n tweeën gaat het (eigenlijk) niet. 

Alles begint met een idee, ook als het wat buiten je bereikt lijkt te liggen. De aan een rolstoel gekluisterde Justin is niet echt het prototype Caminoganger. Maar zijn idee is krachtig genoeg om het voor elkaar te krijgen. Niet in het minst vanwege zijn innige vriendschap met Patrick, die zich tot uitputting nabij inspant om zich voor te bereiden en de Camino te doen.
 
In de voorbereiding  vallen nog weinig zweetdruppels te bespeuren, als ze het hebben over het idee, de planning, het verkrijgen van de dure rolstoel en voldoende vrije dagen. De training die Patrick nodig heeft om zich voor te bereiden brengt al meer zweetdruppels. Maar die oefentochtjes blijken in niks vergelijkbaar met wat ze in Spanje voor de kiezen krijgen. Hoe dat onderweg gaat lees je, maar geloof je pas echt als je zelf een stuk van de Camino hebt gelopen en gevoeld. Zowel als het aankomt op het doorploegen van terrein in een rolstoel als op het gebied van saamhorigheid. Dat is ook precies wat herkenbaar zou kunnen zijn voor pelgrims die dit boek lezen. 
 
Steeds weer sluiten nieuwe pelgrims zich bij hen aan, soms heel kort, soms wat langer. Dat is wat voor velen de pelgrimstocht kenmerkt, de saamhorigheid. Iedereen die meehelpt de 115 kilo zware combinatie van rolstoel en inzittende voelt de dankbaarheid en de liefde van de twee mannen. Ze voelen dat ze op meerdere manieren deel uitmaken van iets groters, de Camino zelf én de tocht van Justin.
 
Wat mij niet zo heel erg aanspreekt is dat het geloof en God met enige regelmaat opduiken. Voor de twee mannen ongetwijfeld heel belangrijk, maar soms is het me wat teveel. Op een meer lijfelijke en voor mij herkenbare manier speelt het geloof op een andere manier een belangrijke rol in het boek. Gaandeweg breekt het besef door dat de mannen zelf meer kunnen dan ze voor mogelijk hadden gehouden, juist ook met de ongevraagde hulp van anderen.
 
In de biosfeer van de Camino gebeuren mooie dingen. Het zou mooi zijn om zelf een beetje daarvan mee te nemen naar plekken buiten de Camino. Naar aanleiding van je eigen tocht, of misschien naar aanleiding van het lezen van dit boek.
 
   

Van het boek is ook een documentaire gemaakt, er reisde een filmploeg mee. Kijk naar de trailer van deze film (ook verkrijgbaar op DVD).

De inhoud van deze video is niet standaard beschikbaar.
Door te klikken op [accepteer] in de banner onderaan de pagina of op een banner (die bij elke video getoond wordt) ga je ermee akkoord dat er third party cookies kunnen worden geplaatst op jouw computer en kan je alle video's op de website bekijken .

 

Je kunt dit boek kopen bij Pelgrimsdingen

Wie we zijn

Pieter-Bas (1969) en Ellen (1975). Alleen, samen en met onze kinderen Fenna (2008) en Thije (2011) hebben we al vaker te voet en met de fiets de weg naar Santiago 'gedaan'. Met onze ervaring(en) in onze rugzak, helpen we graag anderen op weg. Met Pelgrimwijzer willen we nieuwe pelgrims laten zien wat pelgrimeren kan inhouden en op een eenvoudige manier op weg helpen. Met informatie, onze ervaringen en artikelen uit onze webwinkel Pelgrimsdingen.

Contact

De Opstekker 5
8494 PA | Nes (gemeente Heerenveen) | NL

+31 (0) 6 3023 1084

pb@pelgrimwijzer.nl
pelgrimwijzer.nl

Copyright © 2019 Pelgrimwijzer