helpen – leren – inspireren – pelgrimeren

Lopen over het Jabikspaad van Franeker naar Nes

[camino kort]
brengt mij in contact met de pelgrim in mij, al is het maar voor even

Zo hebben we in september 2018 samen (zonder onze kinderen) een stukje van het Jabikspaad gelopen. Na onze verhuizing naar Friesland vorig jaar tenslotte onze achtertuin. We liepen de pakweg 40 kilometer van Franeker naar Nes, waar we wonen.

Onder door Hollandse meesters geschilderde wolkenluchten liepen we tussen de buien door. Het moment dat er een bui op ons dreigde te vallen zaten we aan de koffie in de hoogste van alle dorpskerken in Friesland. Geloof (het) of niet…

Wandelkar mee en gáán

Ook als we geen kampeerspullen meenemen vinden we het dragen van een rugzak niet fijn. Wat ons betreft loopt het zónder veel meer ontspannen, vooral in de schouders. We kiezen dus voor rollend materieel voor onze spulletjes, de Wheelie wandelkar. Ook om weer eens te voelen hoe dat gaat, als voorbereiding op wandeltochten die komen gaan.

En het bevalt prima. Het is even zoeken naar de juiste balans en de juiste tred. Een beetje meer gewicht naar achter, betekent minder gewicht op (of aan) de heupen. Als je vervolgens in een soepele beweging loopt dan trekt de kar niet heel merkbaar. Obstakels als stoepranden en (erger) hekjes moeten wel even overwonnen worden, maar dat hoort bij rollend materieel.

Ont-moeting

Dat is wel het leuke van het Jabikspaad, de Friezen die je tegenkomt weten van het bestaan van het pad en je komt ook gewoon andere pelgrims tegen. Met of zonder plannen voor Compostela, daar al of niet al geweest. Ook in Jirnsum staat de Moeting centraal, zonder -ont- dan. De Jirnsummer Moeting is een pelgrimsmonument van kloostermoppen dat herinnert aan de plek waar de twee verschillende routes van het Jabikspaad (Oost en West) samenkomen. 

Van kerk naar kerk

Het Jabikspaad loop je in Friesland van kerk naar kerk. De dorpjes zijn oases in een open en groen landschap. Tzum, Jorwerd, Mantgum, Jirnsum om maar wat te noemen. Dorpjes waar niet zo heel erg veel gebeurt, zeker niet op zondag. Je moet de plekjes weten te vinden, of zelf maken. De meegedragen koffie drinken we op een bankje in Mantgum. De kerk in Jirnsum staat te koop. Hoe zou dat staan, als eigenaar van een kerk?

Kerkepad

Net als wij nu van kerk naar kerk lopen werd er vroeger gelopen, over de kerkepaden. Door weilanden, hekje open, hekje dicht. Nieuwsgierige koeien kijken ons aan, snuffelen en komen iets dichterbij dan ons lief is. De schapen laten zien wat het spreekwoord inhoudt. Er loopt er één achter ons aan, direct gevolgd door de rest.

Net pelgrims…