helpen – leren – inspireren – pelgrimeren

Loopfietsen

P1010693We zouden Fenna geen groter plezier doen dan haar een loopfiets, of liever nog een loopbrommer, cadeau te doen. Als we bij een speeltuin zijn en er weer een kindje met zo’n apparaat in de rondte racet, worden de glijbaan, de wipkip en de schommel volledig genegeerd. Gebiologeerd staart ze naar het minibrommertje, in de hoop dat ze dan ook even mag.

Soms mag dat ook en geniet ze met pretoogjes en een glimlach van oor tot oor. Gelukkig komen we ze de laatste tijd niet zoveel tegen, dat scheelt weer een sip gezichtje als het niet lukt er voor even beslag op te leggen.

P1010413

Brandend zand

Op de Camino hebben we vandaag vele honderden meters met de fiets aan de hand gelopen. Dat is andere koek dan een loopfiets, een stuk minder lollig ook. We hebben de kleiwegen achter ons gelaten en verruild voor zand- en gruiswegen. Het is af en toe net of je op het strand fietst, maar dan in het gortdroge mulle zand. Met deze ondergrond kom je fietsend niet vooruit en je moet afstappen om niet je evenwicht te verliezen. Ja en dan? Weinig andere mogelijkheden dan je met tassen behangen fiets door dat losse zand te duwen, in de hoop weer wat grip te vinden en vooral vooruit te komen. Ondertussen word je geklierd door vele kleine vliegjes, die exact voor je bezwete gezicht zenuwachtig heen en weer zoemen. Om nerveus van te worden…

Opgelucht zijn we dan ook als we weer solide ondergrond vinden. Dat het onverharde wegen zijn, waar je de kuilen en stenen moet zien te omzeilen, maakt dan niet meer zoveel uit. Er kan gefietst worden en daar gaat het me om. Nu ik toch een fiets bij me heb, wil ik er graag op fietsen en niet al teveel naast lopen duwen.

Wereldomroep

Ondanks deze ontberingen hebben we een bijzonder leuke dag vandaag. In het plaatsje Rielves ontmoeten we in een barretje Rop Zoutberg, correspondent van de NOS en de Wereldomroep in Spanje. Enige tijd geleden heeft Rop, die in Madrid woont, contact met ons opgenomen voor een radio- en televisie-interview. P1010409Rop interviewt Pieter-Bas voor de camera langs een ongelofelijk drukke weg. Daarna fietst hij op een geleende fiets, met gevaar voor eigen leven, een eindje mee op de onverharde wegen en interviewt ons tegelijkertijd. Een hele prestatie voor iemand die sinds 13 jaar niet meer heeft gefietst! In Torrijos eten we samen en hebben we leuke gesprekken over het hebben en najagen van je dromen. Net voor vertrek vertelde Rop dat hij nieuwe inspiratie heeft opgedaan door onze ontmoeting. Ik ben benieuwd welke reizen hij gaat maken…

Sporthal

De overnachting van vandaag is weer puik voor mekaar. We zijn neergestreken in een sporthal, waar we beschikken over een eigen kamer, voorzien van een stapelbed, een tafel met stoelen, wastafel en koelkast. Douchen en naar de wc gaan kunnen we een deur verderop. Als pelgrim kom je op aparte plekjes, het is elke keer weer een verrassing wat er in het overnachtingspakket zit. Op steenworp afstand van het sportcomplex is een overdekt (en van airconditioning voorzien) winkelcentrum. Fenna heeft naar hartelust in de overdekte speeltuin gespeeld, samen met andere kindjes.

Kleine meisjes worden groot

Het overviel me even toen ik naar haar keek, wat een echte peuter is het, wat een meid! Gekleed in haar wit jurkje met rode stippen (gisteren gekregen van mijn oom Johan en Silmar) kijkt ze eigenwijs om zich heen, met het neusje een beetje omhoog. Na even de kat uit de boom te hebben gekeken gaat ze recht op haar doel af: naar de glijbaan, het hobbelpaard en de ballenbak. In de goed gevulde ballenbak speelt ze met Spaanse, wat grotere meisjes, die dat blonde blauwogige meisje wel schattig en lief vinden. Ballen vliegen over en weer, Fenna heeft dikke lol. Wij ook, papa en mama glimmen van trots!

3181 kilometer – Torrijos – 7 juni 2010