helpen | leren | inspireren | pelgrimeren

Lopen met wandelstokken

 

Op vrijwel elke afbeelding staat Jacobus afgebeeld met een wandelstok in de hand. Voor menig wandelaar een reden om aan te nemen dat een pelgrim naar Santiago de Compostela altijd een stok bij zich heeft. Een stok maakt een wandelaar echter niet tot pelgrim en je hoeft geen pelgrim te zijn om met een stok te lopen. Het wandelen met stokken heeft een puur praktische achtergrond, net als vroeger.

De pelgrimsstaf vroeger
Stokken anno nu
Voordelen
Nordic Walking
Soorten wandelstokken
Meer lezen


De pelgrimsstaf vroeger

De pelgrimsstaf (latijn: ‘baculus’) was een houten stok, tot en met de 14e eeuw korter dan de lichaamslengte van de pelgrim, met doorgaans bovenaan een appelvormige bolle knop en onderaan een smeedijzeren punt. Vanaf de 15e eeuw werd de staf steeds langer en stak uit boven het hoofd van de bedevaartganger. In het midden zat toen een stevige knop met een handgreep eronder. Bovenaan waren er gewoonlijk twee bolronde knoppen, een aan de top en een wat lager. Vanaf de 16e eeuw werd tussen beide bollen vaak een haal aangebracht, om er de drinkfles, kalebas, ransel of Jacobsschelp aan te hangen.  

 

De wandelstaf had twee praktische functies:

  1. Om het wandelen makkelijker te maken. De staf bood extra steun bij vermoeidheid of overbelasting en vooral op slecht gebaande wegen.
  2. Met de ijzeren punt diende de staf als verdedigingsmiddel tegen struikrovers of vals pelgrims en als wapen tegen loslopende honden en wolven.

Stokken anno nu

Je kunt op zondagmorgen bijna de hei niet meer op of het bos niet in zonder over ‘wandelaars met stokken’ te struikelen. Voor de duidelijkheid: 99 van de 100 keer zijn dat Nordic Walkers. Ook zie je steeds meer wandelaars met rugzak op en stokken in de hand, op weg naar Santiago of andere (pelgrims)oorden. De pelgrimsstaf nieuwe stijl zo je wilt, waarbij de praktische redenen van ‘toen’ enigszins gemoderniseerd zijn. De wegen zijn nu beter dan in de middeleeuwen en het lopen met twee stokken blijkt beter voor je lichaam. Daarnaast zien we tegenwoordig weinig struikrovers meer en als we ze al zien zal die stok je niet echt helpen, om maar te zwijgen over wilde honden en wolven. Er doen meer verhalen de ronde dan dat er wilde honden zijn.

 

 

Voordelen van het lopen met stokken

Toch heeft het lopen met stokken ook nu wel degelijk z’n voordelen.

  • Bij het bergop lopen helpen ze een handje mee, door de inzet van je armen. Je kunt als het ware jezelf een beetje ‘duwen’.
  • Bij het afdalen helpen je stokken bij het opvangen van grote belasting op je knieën en heupen.
  • Je krijgt minder snel (of geen) dikke vingers of handen door de continue beweging van je armen.
  • Stokken geven je wat meer zekerheid en balans als je loopt. Zeker in oneffen terrein is dat prettig.
  • Je loopt meer rechtop, wat beter is voor je rug.
Overigens zijn deze voordelen van het lopen met stokken het best te behalen als je met twee stokken loopt. Lopen met 1 (houten) stok mag dan wel historisch verantwoord zijn (voor wat het waard is) maar zorgt voor een erg ongelijkzijdige belasting op je lichaam.

Niet hetzelfde als Nordic Walking

‘Lopen met stokken’ is iets heel anders dan Nordic Walking. Nordic Walking is meer gericht op lichaamsbeweging, waar langeafstand wandelen gericht is op het afleggen van grotere afstanden te voet. Daarbij worden er bij Nordic Walking tussendoor vaak ook nog oefeningen gedaan met gebruikmaking van de stok. Langeafstand wandelaars zie je dat weinig doen. Dit artikel richt zich specifiek op het gebruik van stokken door langeafstand wandelaars, die lopen met een dagrugzak of wat zwaardere rugzak voor meerdaagse tochten.

Verschillende wandelstokken

  • Wandelstokken zijn vaak telescopisch (uitschuifbaar). Zo kan je ze lekker kort(er) maken en handig meenemen of aan je rugzak binden als je ze even niet gebruikt.
  • Nordic Walking stokken zijn uit een stuk. Deze stokken worden (door de oefeningen) vaak zwaarder belast en het is niet handig als je stokken tijdens de oefening zomaar inschuiven.
  • Nordic Walking stokken zijn vaak iets langer dan wandelstokken en hebben een andere handgreep en polslus. Doordat Nordic Walking meer gericht is op snelheid worden de stokken onder een veel schuinere hoek geplaatst dan gewone wandelstokken.

Wil je nog meer lezen over wandelstokken?

De familie Super heeft een uitgebreid artikel over wandelstokken op hun website staan.    

 

Dit artikel is mede tot stand gekomen door informatie van http://www.superfamilie.nl/uitrusting/stokken.html. Afbeelding van Jacobus met staf is te vinden in de kerk van Eauze en is van Martine Saley.