helpen – leren – inspireren – pelgrimeren

Lourdes – St-Jean-Pied-de-Port

Lourdes-St-Jean-Pied-de-Port GR-78Lourdes is het grootste bedevaartsoort in Frankrijk. Steeds meer pelgrims op weg naar Santiago de Compostela zien Lourdes als etappeplaats of startpunt van hun tocht. Zowel te voet als met de fiets zijn er uitstekende beschreven routes.

Over Lourdes

Lourdes is een stad in het departement Hautes-Pyrénées in Frankrijk. Het is de grootste katholieke bedevaartplaats in Frankrijk. Lourdes ligt in het zuiden van het land in de uitlopers van de bergen van de Pyreneeën en heeft ongeveer 17.000 inwoners.

Grotere kaart weergeven

In 1858 verklaarde Bernadette Soubirous, toen een 14-jarig meisje, tussen 11 februari en 16 juli verschillende verschijningen te hebben gezien van de Heilige Maagd Maria in de verre grot van Massabielle.

In 1864 werd er een standbeeld opgericht ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes bij de plaats van de verschijningen. Er werd een kapel gebouwd die al spoedig te klein werd en ging dienen als crypte voor de eerste basiliek, de Basiliek van de Onbevlekte Ontvangenis. In de loop der jaren kwamen hier nog twee basilieken bij en verschillende andere gebouwen, die thans alle deel uitmaken van het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

Bernadette Soubirous ging in 1866 het klooster van Nevers in en werd heilig verklaard in 1933.

Te voet

De route van Lourdes naar Santiago de Compostela is een deel van de VOIE DU PIEMONT PYRENEEN (GR-78). Volgens de etappe indeling zijn het 5 etappes, te weten:

  • Lourdes – Bruges 28,8km
  • Bruges – Oloron 36km
  • Oloron – Hopital St Blaise 24km
  • Hopital St Blaise – Garaïbie 28km
  • Garaïbie – St Jean Pied de Port 29km

De VOIE DU PIEMONT PYRENEEN (GR-78) loopt van Narbonne-plage aan de Middellandse zee naar Roncesvalles in Spanje en is geheel beschreven op de eigen website. Om de route te kunnen lopen heb je wel een van de op de site opgegeven gidsen van de GR-78 nodig.

Grotere kaart weergeven (via Google maps)

Impressie in beeld

De inhoud van deze video is niet standaard beschikbaar.
Door te klikken op [accepteer] in de banner onderaan de pagina of op een banner (die bij elke video getoond wordt) ga je ermee akkoord dat er third party cookies kunnen worden geplaatst op jouw computer en kan je alle video's op de website bekijken .

Met de fiets

De route Langs Oude Wegen van Clemens Sweerman en Aart van Rossum heeft een variant die Lourdes aandoet. Van Lourdes gaat de route naar Oloron Ste Marie en Saint Jean Pied de Port.

Vervolg

Te voet en met de fiets

  • In Oloron kan je aansluiten op de Camino Aragones naar Puente la Reina. In Puente la Reina kan je aansluiten op de Camino Francès.
  • In Saint Jean Pied de Port kan je aansluiten op de Camino Francès.

Wie we zijn

Pieter-Bas (1969) en Ellen (1975). Alleen, samen en met onze kinderen Fenna (2008) en Thije (2011) hebben we al vaker te voet en met de fiets de weg naar Santiago 'gedaan'. Met onze ervaring(en) in onze rugzak, helpen we graag anderen op weg. Met Pelgrimwijzer willen we nieuwe pelgrims laten zien wat pelgrimeren kan inhouden en op een eenvoudige manier op weg helpen. Met informatie, onze ervaringen en artikelen uit onze webwinkel Pelgrimsdingen.

Contact

De Opstekker 5
8494 PA | Nes (gemeente Heerenveen) | NL

+31 (0) 6 3023 1084

pb@pelgrimwijzer.nl
pelgrimwijzer.nl

Copyright © 2019 Pelgrimwijzer