helpen – leren – inspireren – pelgrimeren

Not for profit

Pelgrimwijzer is een not-for-profitorganisatie. Kenmerk van not-for-profit is dat er geen financiële winst wordt nagestreefd. Wat mij betreft is dat niet het geval: ik heb een goede baan die niks met pelgrimeren te maken heeft, Pelgrimwijzer doe ik erbij omdat ik dat leuk vind. Ik doe graag iets voor pelgrims die al zijn geweest en voor hen die nog op pad gaan en hoef daar niks aan te verdienen. Het is een van mijn rollen in het ecosysteem van het pelgrimeren.

De verkoop van artikelen uit mijn webwinkel Pelgrimsdingen is dan weliswaar een inkomstenbron, maar van die ‘verdiensten’ gaan ook weer kosten af:

  • Inkoopkosten van artikelen die verkocht worden.
  • Kosten voor hosting, inrichting en beheer van de website(s).
  • Kosten voor marketing en communicatie.
  • Reiskosten.
  • Portokosten.
  • Diverse kantoorkosten zoals toners en papier.
  • Boekhoudkosten en accountantswerk.

Daarnaast investeer ik ook geld en tijd in een initiatief als pelgriMEER. Een van mijn andere rollen in het ecosysteem. Voor mijn uren reken ik niks. De rechtsvorm eenmanszaak heeft namelijk als kenmerk dat de verdiensten bestaan uit de winst ná belasting.

Aan het eind van het jaar doe ik over dat wat overblijft (de zogeheten winst vóór belasting) netjes belastingaangifte. Om concreet te zijn: de winst vóór belasting over 2017 was 200 euro. Opgegeven voor inkomstenbelasting als ‘loon uit overige werkzaamheden’ betekent dat dat ik daarover 42% belasting betaal. Dan hou ik aan Pelgrimwijzer in 2017 netto 119 euro over.  

 


Waarom vertel ik dit?

Omdat ik ervan hou om transparant te zijn over wat ik doe. Ik hoor wel zeggen dat pelgrimeren en commercie niet samengaan. Dit onder het adagium: ‘gij zult aan pelgrims niet verdienen’. Hierbij moeten vaak de kleine initiatieven het ontgelden: schrijvers van een boek of routegids, een wandelcoach, een webshop met pelgrimsparafernalia. Initiatieven van pelgrims die hun kennis en ervaring willen inzetten om andere pelgrims op weg te helpen. Op de een of andere manier verwachten sommigen dat pelgrims onder elkaar alles gratis weggeven. Voor niets gaat de zon op.

Maar is het niet zo dat iedere pelgrim wel gewoon betaalt voor de heen- of terugreis, materiaal, eten en drinken onderweg, een boek of gids en een slaapgelegenheid? Diensten en goederen die worden geleverd door kleine, maar vaak ook enorm grote bedrijven. Bedrijven die voor niets anders op de wereld zijn dan om winst te maken, ook nádat al het personeel betaald is. 

De hoeveelheid geld die naar vliegmaatschappijen, buitensportzaken, reisorganisaties, online boekwinkels en hotelboekingssites wordt gebracht is een veelvoud van het geld dat wordt besteed bij goedbedoelende liefhebbers van het pelgrimeren. Mensen die voor eigen rekening en risico hun vrije tijd besteden aan hun rol in het ecosysteem van het pelgrimeren. Daar zit de passie en de hartstocht voor het pelgrimeren. Niet bij de Ierse prijsvechter die in over het gebroken boekjaar 2017-2018 een winst van 1,45 miljard heeft behaald en een boekingssite voor hotels die in 2016 een winst van 2,4 miljard behaalde. Daar hebben pelgrims ook aan meebetaald. 

Ook aan de door mij behaalde 119 euro winst trouwens. Door het kopen van: gidsen, boeken, badges, Jacobsschelpen en sierraden.

Met plezier, voor plezier.