helpen – leren – inspireren – pelgrimeren

Op pelgrimstocht

Iedere tocht kan een pelgrimstocht zijn. Los van de bestemming, los van de weg. Als jij vindt dat jouw tocht een pelgrimstocht is, dan is dat zo. Pelgrimwijzer geeft geen definitie van wie of wat een pelgrim is, noch van wat de definitie is van een pelgrimstocht.

Natuurlijk zijn er meer bekende bestemmingen en wegen, die bekend staan als pelgrimsplaats of bedevaartsoord. De meest in het oog springende zijn Santiago de Compostela, Rome, Jerusalem en (in de niet-Westerse wereld) Mekka.

Pelgrimwijzer wil een idee geven van meer of minder traditionele bestemmingen die er zijn. Dat kan een plaats zijn met verschillende routes daarheen, maar kan ook een route zijn die naar een plaats leidt. De bestemming is niet in letterlijke zin alleen de plaats van bestemming, maar juist ook de weg ernaartoe. Is het niet zo dat juist de weg het doel is?

Pelgrimwijzer geeft zelf vooral informatie over de tocht naar Santiago de Compostela. Daar waar ik minder weet wijs ik je graag naar andere plekken. Naar websites van andere organisaties, verenigingen, routes en plaatsen.   

 

Santiago de Compostela Rome