helpen | leren | inspireren | pelgrimeren

Over honden en andere problemen

Grabbits Hoe gevaarlijk is een beet van een hond of katBlijkt toch met regelmaat dat fietsers en wandelaars zich zorgen maken over wilde honden op hun pad. Met name pelgrims naar Santiago vragen zich af hoe om te gaan met deze wilde honden in Spanje en zoeken naar verweer in de vorm van een Dazer of stokken.

Tijdens mijn 2000 kilometers te voet en 3000 kilometer op de fiets in Spanje ben ik meer dan eens een hond tegengekomen. Sommige vriendelijk, anderen wat minder. Honden worden in Spanje toch minder als huisdier gezien dan bij ons. Ze worden vaak ingezet als bewaker van onroerend goed en zijn dan meer dan eens stevig aangelijnd.

Van ‘wilde’ honden lijkt me overigens geen sprake, al is de stalen ketting waar ze aan vast zitten in combinatie met schuimbekkend witte tanden niet echt goed nieuws te noemen. Je kunt het  ‘verwilderde’ honden noemen. Het is wel zeker handig om goed op te letten, maar dat geldt voor elke hond. De enige keer dat ik met een bijtende hond te maken heb gehad is in Nederland. Gewoon wandelend langs de Kalenbergergracht werd mijn vriendin in haar been gebeten.

Ik bevreemd me er wel eens over dat aanstaande pelgrims zich zo’n zorgen maken over honden en wat dat met hun veiligheid doet. Volgens mij is de kans dat je van je sokken wordt gereden door een auto of vrachtwagen vele malen groter. Gewoon tijdens het oversteken of als je aan de rand van de weg loopt of fietst. Dat wil wel eens voorkomen, aangezien er in den buitenlanden erg weinig fietspaden zijn. Vaak geen gelukkige combinatie met de soms wat avontuurlijke rijstijl die de gemiddelde Fransman of Spanjaard erop nahoudt.

Die hond lijkt me dan nog het minste probleem.