helpen – leren – inspireren – pelgrimeren

Pelgrimeren voor de jeugd

Het Pelgrimeren voor de jeugd is in 2008 begonnen in Vessem, in pelgrimshoeve Kafarnaum. Vrijwilliger van het eerste uur Jac Naus benaderde basisscholen met het idee over een pelgrimageproject met kinderen van groep 8. In het eerste jaar liepen er al ruim 400 basisschoolkinderen van school naar Vessem.

Door de pelgrimshoeve worden nu al meer dan tien jaar pelgrimages georganiseerd met scholen uit de regio van de Kempen, met als eindpunt de pelgrimshoeve. Hier doen ieder jaar ongeveer 900 kinderen van 23 scholen aan mee.

 

De inhoud van deze video is niet standaard beschikbaar.
Door te klikken op [accepteer] in de banner onderaan de pagina of op een banner (die bij elke video getoond wordt) ga je ermee akkoord dat er third party cookies kunnen worden geplaatst op jouw computer en kan je alle video's op de website bekijken .
 
 

Over Kafarnaum

1979
De Congregatie Broeders van O.L.V. van Lourdes stelt de boerderij beschikbaar voor haar leden om ook alternatieve levensstijlen mogelijk te maken, buiten het klooster. De boerderij krijgt de naam Kafarnaum.

1989
Broeder Fons van der Laan gaat op pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Vol met ideeën kwam hij terug en richtte de Jacobshoeve op. Een ontmoetingsplek en kringloopwinkel in een.

1999
Er wonen nog maar twee broeders op Kafarnaum. Broeder Fons stelt de congregatie voor om het huisom te vormen tot pelgrimshoeve. Nieuwe activiteiten dienen zich aan, zoals pelgrimsweekenden.

2015
Om de continuïteit te waarborgen zijn de hoeve en de activiteiten ondergebracht in een aparte stichting, gedreven door vrijwilligers. Nog steeds gesteund door de congregatie.

 

Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob

Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob (NGSJ) heeft dit initiatief omarmt en heeft een actieve werkgroep Pelgrimeren voor de jeugd. Ook Jac Naus, die het initiatief in Vessem is gestart, zit in deze werkgroep. Veelal onder hoede van het NGSJ zijn nu ook elders in het land ‘pelgrimeren voor de jeugd’ initiatieven van de grond gekomen, volgens het format van Vessem. In Vessem worden zo nu en dan trainingsdagen voor begeleiders gehouden.

 

Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob heeft het volgende als doelstelling van het Pelgrimeren voor de Jeugd beschreven:

‘Jeugd in de leeftijd tot 18 jaar stimuleren te gaan wandelen en zo te komen tot het lopen van pelgrimsroutes. Zo komen ze in aanraking met de natuur, cultuur, religie, spiritualiteit, weersomstandigheden. Ze ontmoeten mensen, ook uit andere landen, zoeken naar onderdak, eten en drinken en leren omgaan met tegenslagen. Hun fysieke mogelijkheden worden ontdekt en de saamhorigheid wordt ontwikkeld. Tijdens hun tochten doen ze vaak afstand van hun leven van alledag: computer, laptop, mobiel, televisie, vrienden en familie. Ze ontdekken dat ze al pelgrim zijn in hun eigen leven!’

Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob levert in veel gevallen een bijdrage aan deze projecten, soms via haar Stichting Pelgrimsvrienden van Sint Jacob. ‘Jongeren laten kennismaken met pelgrimeren’ is een van de doelstellingen van de stichting. In sommige gevallen wordt ook een bescheiden bijdrage van de scholen zelf gevraagd.

 

Initiatieven Pelgrimeren voor de jeugd

Inmiddels zijn er landelijk, en ook in België, steeds meer initiatieven om met jeugd bekend te maken met het pelgrimeren. Dat zijn projecten onder de hoede van het NGSJ, particuliere initiatieven of initiatieven onder de vlag van een andere organisatie. Hieronder vind je wat voorbeelden van projecten Pelgrimeren voor de Jeugd:

Fryslân – NGSJ (voorheen door Santiago aan het Wad)
Vanaf 2018 wordt er ook in Fryslân gepelgrimeerd met de jeugd. In 2018 deden er 10 scholen en 220 kinderen aan mee, in 2019 al 14 scholen en 250 kinderen. Het project in Fryslân is gestart door de stichting Santiago aan het Wad (een stichting ter gelegenheid van de viering van LF2018 Leeuwarden Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018). Nu deze stichting ophoudt te bestaan, is het project onder de hoede van het NGSJ, regio Fryslân.  

Omgeving  Nijmegen – NGSJ
De regio Arnhem-Nijmegen is in 2018 op kleine schaal begonnen met het Pelgrimeren voor de Jeugd. In 2019 willen ze doorpakken en meer scholen betrekken.

Peelland – Harry Keijsers
Harry loopt al sinds 2015 in het kader van zijn zelfstandige initiatief pelgrimstochten met de jeugd. Lees meer over wat Harry doet.

Utrecht – Orde van Sint Jacob
Vanuit de Orde van Sint Jacob is in 2013 ook een initiatief gestart. Wat daar verder van gekomen is is niet bekend.

Abdij van Berne
In maart 2018 maart hebben leerlingen van het derde jaar VMBO van het Fioretti-college te Veghel een pelgrimage gemaakt naar de abdij van Berne.

 

Boek over pelgrimeren met jeugd

In de zomer van 1908 maakte onderwijzer Cor de Bruijn met zijn vrouw en acht leerlingen en voettocht van Laren naar Sneek. De tocht voert van Laren richting Amsterdam, Hoorn en Enkhuizen. Van daar gaan ze met de boot naar Stavoren en lopen ze verder naar Sneek. 

Dit boek is een vroege weergave van een pelgrimstocht voor de jeugd. Misschien minder met pelgrimssymboliek omgeven, maar zeker vol van avontuur en onderweg zijn. De tocht doet leren, prikkelt de geest en wekt verwondering waarmee de wereld verkend en bekeken wordt door jonge ogen. Dat was toen niet anders dan nu.

 

 

Wie we zijn

Pieter-Bas (1969) en Ellen (1975). Alleen, samen en met onze kinderen Fenna (2008) en Thije (2011) hebben we al vaker te voet en met de fiets de weg naar Santiago 'gedaan'. Met onze ervaring(en) in onze rugzak, helpen we graag anderen op weg. Met Pelgrimwijzer willen we nieuwe pelgrims laten zien wat pelgrimeren kan inhouden en op een eenvoudige manier op weg helpen. Met informatie, onze ervaringen en artikelen uit onze webwinkel Pelgrimsdingen.

Contact

De Opstekker 5
8494 PA | Nes (gemeente Heerenveen) | NL

+31 (0) 6 3023 1084

pb@pelgrimwijzer.nl
pelgrimwijzer.nl

Copyright © 2019 Pelgrimwijzer