helpen – leren – inspireren – pelgrimeren

Plan 2019 – Op pelgrimstocht naar Legoland

 

Het is geregeld! Drie weken vrij, gidsjes in huis, treinreis geboekt. In de zomervakantie van dit jaar fietsen we vanuit huis in Friesland naar Legoland in Denemarken. Ongeveer 600 kilometer. Terug gaan we met de trein. Hier kan je lezen wie ‘we’ zijn. Of Thije van nu zeven op de tandem gaat bij z’n moeder of zelf gaat fietsen weten we nog niet. Thije weet het wel: hij gaat zelf fietsen! Dat gaan we nog wel eens even zien, in de Meivakantie gaat hij eerst een weekje zelf fietsen om te proberen. Gewoon in Nederland, dicht bij huis.

De route die we gaan fietsen is ongeveer als volgt:

Groot Frieslandpad
Dit is eigenlijk een wandelroute, die loopt van Bergen aan Zee naar Leer (in Duitsland). Hij loopt toevallig vlak langs onze woonplaats en is vast ook op de fiets te volgen. We volgen het Groot Frieslandpad tot ongeveer bij de grens met Duitsland. Lees meer over het Groot Frieslandpad.

Jutland fietsroute
Deze Fietsroutegids van de hand van Clemens Sweerman voert van Emmen naar Noord-Jutland. We fietsen van ongeveer de grens met Duitsland tot een heel eind richting Hamburg deze route. Waarschijnlijk tot net even over de Elbe bij Itzehoe. Lees meer over de Jutland Fietsroute.

Ochsenweg
De Ochsenweg loopt van Wedel (vlak naast Hamburg aan de Elbe) tot de Deense grens. Daar gaat de Ochsenweg over in de Heerweg. De oorsprong van de Ochsenweg is dezelfde als die van de Heerweg. Vanaf Itzehoe volgen we de Ochsenweg. Lees meer over deze Ochsenweg.

Heerweg
De Heerweg is een vroege ‘snelweg’ van noord naar zuid in Denemarken die werd gebruikt door pelgrims, handelslieden en veedrijvers.. De route verbindt het Olovspad in Noorwegen met de Ochsenweg in Duitsland en maakt in die zin ook deel uit van het netwerk van pelgrimswegen naar Santiago de Compostela. De Heerweg is nooit aangelegd, maar ontstaan in het landschap. Men liep waar dat mogelijk was zonder natte voeten te krijgen. Wij gebruiken de routegids van Bikeline en de gids Haervegen, for Cyclists and ramblers. Lees meer over de Heerweg.

 

 

De terugreis doen we met de trein. Daarvoor fietsen we eerst vanuit Legoland naar de Waddenkust, om via het Waddeneiland Romo op het eiland Sylt uit te komen. Daar vertrekt vanuit Westerland de internationale trein naar Bremen. Daar stappen we over naar Leer, fietsen we 25 kilometer naar Bad Nieuwerschans en stappen weer op de trein. Met de trein kan je daar op dit moment de grens niet over, omdat een binnenvaartschip vorig jaar tegen de spoorbrug aan gevaren is.

Waarom Legoland?

Elke tocht kan een pelgrimstocht zijn, in het gedachtengoed van pelgriMEER. De kinderen willen al een paar jaar graag naar Legoland en nu gaan we het doen. Fenna wordt deze zomer 11 jaar en voordat we het weten is ze te oud voor Lego. Je weet nooit hoe snel het kan gaan met pubers tenslotte. Zelf fietsen, een tablet, eigen telefoon, een vriendje. Vooralsnog heeft ze nog steeds de hang naar het avontuur van het fietsen, en met Legoland als doel vormt zich de weg ernaartoe. De weg die minstens zo belangrijk is als het doel.

 

Nu nog maar eens even wat andere dingetjes voorbereiden, een oefentochtje maken en vooral veel voorpret hebben.  Bekijk voor jouw voorpret de achterkant van de gidsen. Misschien dat je zo ook nog een idee op doet.