helpen | leren | inspireren | pelgrimeren

Portret van een pelgrim – Ad en Angelique Simons

Geboren in 1958 (Ad) en 1967 (Angelique)
wonen in Nieuw-Vossemeer.

Ad en Angelique ondernamen hun eerste pelgrimstocht in 2012
samen,
ieder op een handbike

van Haarlem naar Antwerpen.

 

Wat was de aanleiding voor jullie tocht?
Na jaren fanatiek aangepast sporten, ik wheeleren (vanwege mijn dwarslaesie) en later samen met Angelique handbiken, noopte Angelique d’r gezondheid ons er toe te stoppen met deze intensieve hobby. Al snel droomden we van de nieuwe uitdaging om, zodra we beide fit genoeg zouden zijn, een verre fiets- handbike tocht te maken. Vanaf thuis met de rolstoel en tentje achterop lekker primitief kamperen, op de bonnefooi het avontuur tegemoet.

Ad en Angelique Simons

Maakten jullie je zorgen voor vertrek?
Angelique vroeg zich erg af of ze de vele berghellingen op armkracht zou kunnen bedwingen. Vooral vanwege de met bagage afgeladen handbike. Soms ging dit met bloed zweet en tranen, maar achteraf viel het haar toch mee. Angelique had erger verwacht. Voor mij (met mijn dwarslaesie) was het de vraag of campings en albergues wel voldoende toegankelijk zouden zijn voor mensen in een rolstoel. Vaak waren er voorzieningen en gebouwen toegankelijk maar vaak genoeg ook niet. Met hulp van Angelique en omstanders kwam dit toch altijd weer goed.

Wat was jullie belangrijkste ontdekking?
Het belangrijkste wat we ontdekt hebben is dat het klopt als men zegt: ‘Waar een wil is, is een weg’. Mensen op de Camino zijn, buiten de invloed van het normale jachtige leven, veel aardiger en respectvoller.

 

Vanaf thuis met de rolstoel en tentje achterop 
lekker primitief kamperen, 
op de bonnefooi het avontuur tegemoet.

 

Wat was jullie mooiste ervaring?
De meeste indruk op ons maakte Cruz de Ferro. De aanwezige serene sfeer, een magische plaats waar wij (en al duizenden andere mensen) symbolisch een steentje en daarmee hopelijk onze levenslasten achter hebben gelaten.


Wat was onmisbaar onderweg?

De Jacobschelp uiteraard. Daarnaast het gemak van moderne tijden, ons navigatie systeem.

Wat hebben jullie meegenomen in jullie huidige leven?
Mooie ervaringen en herinneringen, en vooral dat we verknocht zijn geraakt aan Spanje.

Wat zouden jullie anders doen?
Volgende keer zouden we het weer het zelfde doen, met vooral veel kamperen op groene en rustige campings in Frankrijk. Bij twijfel zouden we wel vooruit bellen om niet voor gesloten campings te staan zoals ons een paar keer is gebeurd. We zouden ook voor de Spaanse grens de tent en kampeerspullen naar huis sturen om in Spanje te gaan overnachten in de Albergues de Perigninos. Als het kan in Albergues Municipales, deze zijn vaak redelijk aangepast. Wel zouden we het dan iets rustiger aan gaan doen, vooral in Frankrijk. Niet de 100 kilometer per dag zoals in 2013, maar maximaal 80. Zo kunnen we nog meer gaan genieten van de reis.

Hebben jullie andere pelgrimstochten ondernomen?
In 2013 zijn we gegaan met de handbike van Nieuw-Vossemeer (thuis) naar Santiago de Compostela. Voor 2015 hebben we het plan opgevat om te gaan van Maastricht naar Santiago de Compostela, via de gidsen Langs Oude Wegen en Pelgrimssteden.

 

Ad en Angelique Simons hebben hun ervaringen beschreven op hun reisblog http://ad-angelique.waarbenjij.nu.