helpen – leren – inspireren – pelgrimeren

Postuum eer – de windwijzer van Sint Jacob

Zaterdag 17 maart 2012 had ik mijn ‘5 minutes of fame’. Dat voelde best lekker moet ik je zeggen, voor vijf minuten dan. Wat was het geval? Op de valreep van 2011 heb ik nog een foto ingeleverd bij het Genootschap van Sint Jacob. Ze hadden een fotowedstrijd uitgeschreven voor het mooiste Jacobalium. Jacobalium? Ja, Jacobalium. Mireille Madou (een van de oprichters van het Genootschap) definieert Jacobalia (meervoud dus) als “sporen die de cultus van Sint-Jacobus in de beeldende kunsten in Nederland heeft nagelaten”.

Nu staat er op mijn huis sinds een paar maanden een windvaan, in eeuwig durend bruikleen van mijn oom. Het is de beeltenis van Jacobus op een paard met een gestileerde Jacobsschelp op de muts en een echte schelp op de steel. De vaan is uit 4 mm messing gefiguurzaagd, in mat zwart gespoten en circa 1 meter hoog. Het kunstwerk is, na ’terugkeer’ van zijn tocht naar Santiago de Compostela in 1990, vervaardigd door Marc van Baars, overleden oud-lid van Het Genootschap, bij leven edelsmid.

Het is precies deze windvaan die ik heb gefotografeerd en waarmee ik de prijs heb gewonnen. Van de voorzitter kreeg ik loflijke woorden toegezwaaid, een ferme handdruk en een klein geldbedrag. De foto was volgens mij nog niet eens zo geweldig. Het silhouet van de windvaan steekt mooi af tegen de blauwe lucht, dat is waar. Maar afgedrukt op A3-formaat is een lage resolutiefoto niet echt lekker scherp.

‘Gracias a la vida’

Bij deze foto gaat het dan ook niet om de foto zelf, maar om dat wat erop staat. Ik heb slechts vastgelegd wat ik gezien heb. Net als Marc dat deed op zijn voetreis naar Santiago de Compostela. Hiervan is veel meer terug te zien en te lezen in het boek ‘Gracias a la Vida’. Het mooie reisverslag, in woord en beeld, van de voetreis van Marc, postuum in boekvorm uitgebracht. Marc kon uren langs de kant van de weg zitten tekenen, geen beeld ontging hem. Al die tekeningetjes staan in zijn boek. De windvaan op ons huis is een tastbare herinnering aan zijn waarnemend en beeldend vermogen.

Ik heb vastgelegd wat Marc heeft gemaakt, naar aanleiding van wat hij gezien heeft. Deze cirkel lijkt rond. Niemand heeft hier iets ‘gewonnen’. Het gaat om de eer, die komt niet mij toe…