helpen – leren – inspireren – pelgrimeren

Meer fietsers stoppen ‘onderweg’

fietsersEr blijken opvallend meer fietsers te zijn die hun fiets op laten halen, terwijl ze nog op weg zijn naar Santiago. Dat valt in ieder geval de firma Soetens op. Soetens verzorgt al sinds jaar en dag het vervoer van fietsen en bagage van pelgrims (met name) naar huis en heeft daar op die manier een aardige kijk op. 

Malheur 

Steeds meer fietsen worden ‘onderweg’ opgehaald en niet op een geijkte tussenstation als St Jean Pied de Port of het eindpunt Santiago zelf. Oorzaken kunnen gelegen zijn in (in willekeurige volgorde):

  1. onoverkomelijke gezondheidsproblemen, te wijten zijn aan voorzienbare overbelasting
  2. klim-angst, ofwel het onderschat hebben van het klimmen met een fiets met bagage 
  3. haast, vaak veroorzaakt door een krap schema
  4. materiaalpech
  5. het noodlot (waaronder gezondheidsproblemen van onvoorzienbare aard)

Alles op een rijtje

Volgens mij zijn eerste drie oorzaken (in de meeste gevallen) terug te voeren op de fysieke en geestelijke gesteldheid van de fietser. Een goede voorbereiding is hier zeker het halve werk. Zorg er dus voor:

  • dat je een goede basisconditie hebt
  • dat je weet hoe het voelt om in de heuvels/bergen te fietsen met bagage
  • dat je de tijd neemt
  • dat je materiaal in orde is

… en heb de mazzel dat het noodlot je niet treft.

Afzwaaiers

Overigens is er helemaal niks mis met ‘uitvallen’ of je weg aanpassen. Maar ik kan me voorstellen dat wanneer je Santiago als doel voor ogen hebt, het teleurstellend kan zijn als je dat niet haalt.

Cijferwerk

Overigens is een andere verklaring voor de toename een meer statistische. Er zijn (in absolute zin) steeds meer fietsers die van Nederland naar Santiago gaan, wat ook kan leiden tot een toename van het aantal ‘uitvallers’.

Som der delen

Een ander fenomeen is dat pelgrims de tocht steeds vaker in stukken opknippen, ieder jaar een stuk. Overigens is dat voor fietsers ongebruikelijker dan voor wandelaars, omdat het heen-en-weer vervoeren van fietsen naar eind- en startpunt logistiek ingewikkelder en duurder is. Daarnaast duurt de fietstocht van Nederland naar Santiago veel korter dan de voetreis, wat maakt dat fietspelgrims de tocht meestal helemaal in een keer afleggen.