helpen | leren | inspireren | pelgrimeren

Tent meenemen op je pelgrimstocht?

tentHeb je dat wel eens? Je wilt naar Santiago de Compostela en je vraagt je af ‘is het nodig om een tent en bijbehorende slaapspullen mee te nemen?’ Dat is maar helemaal afhankelijk van de route die je gaat lopen, hoeveel spullen je mee wilt nemen en hoe ‘self-supporting’ je wilt zijn.

Waar gaat het over?

Kampeerspullen wegen voor een persoon al gauw een kilo of drie. De slaapzak 1, matje 0,5, tent 1,5. Daarnaast neem je, als je een tent meeneemt ook vaak kookspullen mee. Toch ook weer zo’n 700 gram meer. Al met al bijna vier kilogram aan gewicht, om te kunnen kamperen. Als je met z’n tweeën gaat dan kan je het gewicht van de tent en de kookspullen verdeeld worden, al zal de tent dan iets groter en ook zwaarder zijn.

De route

Om goed antwoord te kunnen geven op die vraag is het handig om te weten welke route je gaat doen. Als je ‘alleen’ het Spaanse deel van een pelgrimsroute gaat doen (Camino Frances, Camino del Norte, Camino Primitivo, Camino Portugues, Via de la Plata, Camino de Levante) dan de vraag makkelijk te beantwoorden. ‘Niet nodig’. Er zijn over het algemeen (meer dan) voldoende pelgrimsherbergen. Of er voldoende bedden beschikbaar zijn is overigens wel afhankelijk van de drukte ter plaatse. Ook zijn er in de Spaanse binnenlanden relatief weinig campings, dus de kans dat je er een tegenkomt op je weg is klein. Als je vertrekt vanuit Nederland is de vraag ‘tent mee?’ zeker relevant. Eenvoudigweg omdat je langer onderweg bent.

Overwegingen

Beschikbare overnachtingsplaatsen
Langs de veel belopen en befietste pelgrimsroutes in Frankrijk zijn er steeds meer (pelgrims)gites. Daarnaast zijn er (zeker in de toeristische regio’s) veelal hotels en (de soms wat goedkopere) Gites en Logis de France. Aanwezigheid verschilt wel per route en regio. In Noord-Frankrijk bijvoorbeeld is alles wat dunner gezaaid, behalve het graan.

Bij het nagaan van deze ‘beschikbaarheid’ dien je ook rekening te houden met de afstanden die je per dag denkt af te leggen, een voornaam verschil tussen wandelaars en fietsers. Als 15 kilometer per dag loopt heb nu eenmaal meer slaapplekken nodig dan wanneer je 150 kilometer per dag fietst.

Je budget
In je tentje op een camping is nu eenmaal goedkoper dan in gites en (eenvoudige) hotelletjes. Daar komt bij dat je op de camping zelf kunt koken, wat je in een hotel meestal niet doet. Je moet het materiaal dan wel hebben of aanschaffen. Dat hoeft overigens helemaal niet zoveel te kosten en je doet er jaren mee.

slaapspullenHet gewicht
Als je graag zo min mogelijk wilt meenemen dan is het simpel, geen tent mee. Voor wandelaars speelt dit wat meer dan voor fietsers, omdat je als fietser nu eenmaal makkelijker wat meer meeneemt (al moet je daarin niet overdrijven).

Je onafhankelijkheid
Als je graag onafhankelijk wilt zijn en gebruik wilt maken van alle overnachtingsmogelijkheden die er zijn, dus ook campings, dan neem je je tent gewoon mee. Natuurlijk ben je ook met tent ‘afhankelijk’, namelijk van een camping (tenzij je in het wild kampeert). Je hebt dan eenvoudigweg meer opties.

neem WEL een tent mee

  1. als er onvoldoende overnachtingsplekken op de route zijn, of
  2. als je reist met een beperkt budget, of
  3. wanneer je graag zelfredzaam/onafhankelijk bent

Gevolg – je moet iets meer spullen meenemen.

neem GEEN een tent mee

  1. als er voldoende overnachtingsplekken op de route zijn, of
  2. als je reist met een ruim budget, of
  3. als je zo min mogelijk wilt meenemen

Gevolg – je bent afhankelijker van de aanwezigheid van een plek om te overnachten.

Maak je eigen keuze!