helpen | leren | inspireren | pelgrimeren

Wandelen op sandalen? Test van Op Pad.

sokkenVoor diegenen die overwegen langere afstanden te gaan wandelen op sandalen of een deze sandalen (waarop toch goed gelopen kan worden) willen meenemen voor ‘erbij’. Buitensporttijdschrift Op Pad heeft een testje gedaan met acht verschillende outdoorsandalen.

 

Fysiek (on)gemak

De eindconclusie lijkt me overigens niet verrassend. Voor meerdaagse trektochten met een zware rugzak zijn wandelsandalen niet geschikt. Voor eendaagse wandelingen wel. Dat heeft alles te maken met de steun die sandalen bieden aan voeten (redelijk) en enkels (geen).

In mijn optiek is het erg persoonlijk of je en in welke mate je die steun nodig hebt en in welke mate die steun gevraagd wordt. Heb je zwakke enkels? Loop dan gewoon geen lange afstanden op sandalen. Zeker niet met een zware rugzak en al helemaal niet in geaccidenteerd terrein.

Sexyness

Al met al zijn er wat factoren die meespelen in de keuze voor het lopen op outdoorsandalen, de een wat persoonlijker dan de ander:

  • natte of droge omstandigheden
  • fysiek benodigde steun aan de enkels
  • gewicht van je rugzak
  • geaccidenteerd terrein
  • sexyness

Voor ‘erbij’

Sandalen hoeven natuurlijk niet gebruikt te worden als ‘primair’ schoeisel voor onderweg. Je kunt er ook voor kiezen om ze aan je rugzak te hangen en ze alleen te gebruiken als je die grote lompe bergwandelschoenen even niet meer aan wilt. Dan komen er nog twee keuzefactoren bij:

  • het gewicht
  • hoe groot ze zijn als je ze inpakt

Overigens zou je de sandalen ook kunnen omwisselen voor slippers of Crocs. Over het algemeen zijn die wel wat lichter en (met name de slippers) wel wat kleiner. Daartegenover staat dat je het wel fijn moet vinden om op slippers te lopen en of je op Crocs gezien wilt worden is aan jou.  

keen slippers1

sloffen crocs

 

 

 

 

Ik ben half-om

Zelf had ik ook jarenlang mijn bedenkingen tegen outdoorsandalen. Of, zoals Op Pad redacteur Gijs omschrijft: 

Wandelsandalen zijn niet echt sexy qua uiterlijk en lopen op sandalen en óók nog sokken aan hebben…

Daar heeft Gijs wel een puntje. Ik wil er graag wel een beetje goed en verzorgd uitzien, ook als ik buiten aan de wandel of fiets ben. Maar toch… uiteindelijk ben ook ik aan de outdoorsandalen gegaan, voor op de fiets dan. Zo af en toe, als het mooi weer, is ruil ik de clickpedalen en bijbehorende schoenen in voor platformpedalen en sandalen. In een woord ge-wel-dig. Niet dat ik nooit meer anders wil. Maar als het lekker weer is en de nadruk ligt niet op mijn snelheid (waarbij clickpedalen handiger zijn) dan trek ik ze aan.

Luchtig(er)

Ik moest gewoon even door de zure appel heen bijten, het niet allemaal zo zwaar zien. Meer functioneel bezien dan ‘op het uiterlijk betrekking hebbend’. Sandalen houden de voeten lekker luchtig, ze voelen ‘vrij’. Ik hoef niet meer de hele dag die fietsschoenen aan en ik kan ze ook aan onder de douche (als dat nodig is). Geen slippers of ander schoeisel meer nodig en volgens mijn vriendin staan de sandalen mij ook best goed.

Of dat ook sexy is laat ik aan haar…