helpen | leren | inspireren | pelgrimeren

Wandelgids Twentse Kruistochten

12 Rondwandelingen van 15 tot 20 kilometer langs kapelletjes en landkruizen in Twente. Het boekje, in tekst en foto’s, beloofd veel. Het enige dat mij rest is wandelen. Wat een mooi boekje!

Sinds 1997 ben ik lichtelijk in de ban van wegkruizen (of landkruizen, zo je wilt). Tijdens mijn pelgrimstocht naar Santiago de Compostela heb ik tientallen foto’s gemaakt van wegkruizen waar ik langs liep. Dat begint al in Noord-Brabant en houdt niet meer op. Wat mij aanspreekt is de vorm en het verhaal van ieder kruis, al ken ik dat verhaal niet. Dat maakt een wegkruis geheimzinnig. Waarom staat het daar? Hoe lang staat het daar? Wie heeft het neergezet? Bekommert iemand zich er nog om? Zeker in Frankrijk en Spanje lijken ze vaak een liefdeloos achtergebleven relikwie uit een tijd die ooit was.

wat mij bijblijft is het beeld

Anders is het in Twente, getuige de verhalen en afbeeldingen in het boekje. Ik heb altijd gedacht dat landkruizen en wegkapelletjes alleen stonden in Noord Brabant en Limburg. Maar getuige deze wandelgids van Marycke Janne Naber zijn ze ook hier (meer dan) rijkelijk aanwezig. De schrijver heeft het verhaal van menig landkruis en kapelletje opgetekend. Het blijkt een verhaal van mensen, toewijding, liefde en geloof. De landkruizen en kapelletjes zien er prachtig en goed onderhouden uit. Soms zijn ze heel nieuw en pas enkele jaren geleden ingezegend.

 

landkruis twente_1

 

 

 

 

 

De schrijver van de gids heeft in Twente is zo’n 700 kilometer wandelpad langs wegkruizen en kapelletjes beschreven, waarvan dus maar een deel is opgenomen in het boekje. Een pelgrimstocht op zich! Misschien niet in de zin van ‘van-hier-naar-daar’ lopen met een eindbestemming. Om er maar weer eens een cliché uit te gooien: ‘Het onderweg zijn is belangrijker, dan het aankomen’. En onderweg is er genoeg te zien en om bij stil te staan. Naar goed gebruik op een pelgrimstocht, ruimte voor rust en bezinning. Bij toonbeelden van respect voor wat ooit was, dat wat er is en wat er allemaal nog meer mag zijn.

 

In het boekje staan 12 wandelingen beschreven. Het is uitgegeven door Gegarandeerdonregelmatig en ook daar te bestellen.