helpen – leren – inspireren – pelgrimeren

Het weer

Veel mensen bereiden zich in meer of mindere mate voor als ze iets gaan doen. Nu zijn pelgrims ook gewoon mensen, die soms ook willen weten waar ze aan toe zijn en wat ze kunnen verwachten. Bijvoorbeeld ten aanzien van het weer. Het kan best handig zijn om te weten welke kleding mee te nemen en of het überhaupt zin heeft om te gaan.

 

 

Ter voorbereiding en als onderdeel van de voorpret stellen veel (aspirant) pelgrims dan ook de vraag: ‘Ik ga in volgend jaar lopen, wat zijn de verwachtingen voor bijvoorbeeld het weer?’ Op zich een goeie vraag. Volgend jaar moet echter nog komen, wat het geven van een zinnig antwoord op de vraag lastig maakt. Zinnig in de zin van…. ‘daar heb je wat aan’. Dat er niks gezegd kan worden over ‘het weer’ wordt misschien verklaart door de definitie van het woord ‘weer‘ volgens de Dikke van Dale:

De toestand van de atmosfeer op een bepaalde plaats en op een bepaald moment. Denk hierbij aan wind, neerslag en temperatuur op een bepaalde plaats op een bepaald moment. Het weer kan dus per plaats of gebied verschillen, ook al heerst er in dat gebied hetzelfde klimaat. Het weer is waarneembaar, zichtbaar en voelbaar aan den lijve. De toestand van het weer wordt bijgehouden en er kan een gemiddelde van het weer berekend worden.

Met name het stukje ‘op een bepaald moment’ lijkt me hierin belangrijk. Dat bepaalde moment ligt voor de vragensteller namelijk in de toekomst. Dat de toekomst lastig te voorspellen is lijkt me duidelijk. Wat je zou kunnen verwachten ten aanzien van het weer kan misschien beter geduid worden met het begrip ‘klimaat‘.

Onder klimaat wordt verstaan: de gemiddelde toestand van het weer berekend over een langere periode (meestal 30 jaar). Het klimaat voelen we niet direct aan den lijve. Het klimaat beslaat b.v. gemiddelde temperaturen, hoeveelheden neerslag en dergelijke, over een bepaalde periode in een bepaald gebied. Het klimaat in een bepaalde streek of in een bepaald land, de ligging van een bepaald gebied beïnvloedt b.v. ook de flora en fauna die onder bepaalde omstandigheden gedijt. Zo is er bijvoorbeeld een landklimaat en een zeeklimaat.

In de praktijk kan er een groot verschil zitten tussen ‘het weer’ en ‘het klimaat’. Als het vandaag 10 graden is en morgen 30, dan is het gemiddelde 20 graden. Best lekker zou je zeggen! Alleen is het in werkelijkheid nooit die 20 graden geweest. Natuurlijk ga je zeggen dat het klimaat is gebaseerd op langjarige gemiddelden en dat ook dat gemiddelde wel eens voor zal komen. Dat klopt, maar de uitschieters kunnen ook prima voorkomen. Mogelijk is de kans kleiner, maar wel aanwezig.

 

het klimaat een gemiddelde toestand, die bestaat bij de gratie van de verschillen

 

Ik heb het zelf net ervaren bij een weekend fietsen. Dagenlang het weerbericht gevolgd. Hoe dichter bij het weekend, hoe slechter de verwachting. Wat blijkt achteraf? 2 uur regen gehad en verder prima weer! Dus….. welk antwoord valt er dus te geven op de vraag ‘wat voor weer kan ik verwachten?’. Geen zinnig antwoord. Ervaringen uit het verleden zijn op zich leuk om te weten, maar geven geen garantie voor de toekomst. Ze geven meer een beeld van ‘wat je kan gebeuren’. Wat mij betreft…. kan je je beter richten op klimaatgegevens van de betreffende regio, voor de tijd in het jaar die je gaat. Hou daarbij ook rekening met de uitschieters die mogelijk zijn. Dat zijn weliswaar statistieken, maar het beste dat we hebben als het aankomt op het ‘kijken’ in de toekomst.  

Meer informatie over het klimaat in Spanje kan je vinden op: