helpen – leren – inspireren – pelgrimeren

Zen en de kunst van het fietsonderhoud

P1010488Regen tikt zachtjes op de tent als ik voor de tweede keer vanmorgen wakker word. Vandaag is onze rustdag en die zijn we van plan heel rustig door te brengen. Om 08.00 uur ben ik voor de eerste keer vandaag opgestaan om de benen te strekken en even te douchen.

Na nog een uurtje slapen sta ik om 09.30 uur weer op om de dag nu écht te beginnen. Het weer is typisch Nederlands: bewolkt, regenachtig en fris. Als we hier alleen voor het weer waren gekomen dan zouden we wat teleurgesteld zijn geraakt. Gelukkig is onze tocht onderdeel van een ‘groter geheel’ en maakt een dagje met minder goed weer niet zoveel uit.

Schwalbe

Naast de rust staat deze dag in het teken van een onderhoudsbeurt aan de fietsen. Dat zullen ze lekker vinden. De oude en kapotte Schwalbe-achterbandjes van 50 euro per stuk gaan de vuilnisbak in. ‘Schwalbe’ is wel een mooie naam voor een band die niet is wat ie hoort te zijn, namelijk: een band die duizenden kilometers meegaat. Hopelijk raken we niet teleurgesteld in onze ’muy economico’ Kenda’s van negen euro per stuk. Het zijn gewone rubber buitenbanden zonder kevlar antileklaag. De nog goede Schwalbes worden onze nieuwe voorbanden, de Kenda’s gaan achter. Ze hebben iets meer profiel, want 26 inch banden met een breedte van 2.00 inch zonder profiel kennen ze hier niet. Opgepompt tot vier bar merk je daar in de rolweerstand weinig van en misschien hebben we met de noppen wel meer grip op de zandpaden.

P1010488Aceite

Als de wielen uit de fiets liggen maak ik gelijk de tandwielen goed schoon, de eerste keer dat dit serieus gebeurt sinds we onderweg zijn. De nieuw gekochte katoenen doeken kunnen na deze beurt gelijk weer weg. Ook de ketting wordt stevig onder handen genomen en van een nieuw laagje olie voorzien. Wel grappig dat in Spanje deze olie ook ‘aceite’ heet. Als je om ‘aceite’ bij het eten vraagt, verwacht je wel iets anders.

Zen

De aanblik van de fietsen zonder hun wielen heeft wel iets rustgevends. Het hele proces van onderhoud vraagt ook rust. Bandjes met het loopvlak in de juiste richting, modder van de velgen, banden en fiets poetsen, alle boutjes weer op z’n plek, uitvalnaven erin, borgpennetjes vast en de snoertjes van de naafdynamo weer aangesloten. Het is wel een lekker idee als er géén onderdelen overblijven na het in elkaar zetten van de fietsen. Dat is de kunst…

3488 kilometer op weg op woensdag 16 juni 2010

Eerder verschenen in ons boek ‘Wielenopweg – 6500 kilometer met een peuter’. Over onze fietstocht van Huizen naar Santiago en weer naar huis.Wielen op weg - fietsen naar Santiago met kinderen

bestelknop_pelgrimwijzer_150px